Doktor je jeo 23 jaja dnevno zbog eksperimenta: Evo kako je to uticalo na njegov holesterol posle mesec dana

Vesti 26.09.2024 18:16 0

Eksperiment mladog doktora je pokazao da treba raditi još istraživanja o uticaju namirnica na zdravlje.

doktor

Printscreen/Youtube

Harvardski student medicine, dr Nik Norvic, odlučio je da jede 720 jaja mesečno, odnosno 24 dnevno, da bi ispitao kako unošenje velike količine jaja utiče na njegov holesterol. Pre toga je izneo hipotezu da ta količina jaja neće negativno uticati na njegov loš holesterol.

Holesterol je počeo da opada

Za mesec dana, mladi doktor je pojeo 24 jaja dnevno, što je značilo da je konzumirao više od 133.200 miligrama holesterola. Uprkos povećanju prehrambenog holesterola, nivo lošeg holesterola u krvi se smanjio za 2 posto u prvoj nedelji, a zatim se u poslednje dve nedelje smanjio dodatnih 18 posto.

Pre nego što je započeo eksperiment, doktor je imao nivo lošeg holesterola oko 90 mg/dl dok je jeo standardnu američku ishranu, koju je zatim zamenio keto dijetom. Istraživanja pokazuju da konzumacija jaja u umerenim količinama ne utiče negativno na holesterol, čak ni kod osoba s dijabetesom.

Kako sniziti trigliceride

Tokom eksperimenta, Norvic je primetio da se kod osoba koje unose malo ugljenih hidrata, posebno na keto dijeti, često događa povećanje i lošeg i dobrog holesterola, a smanjenje triglicerida. To je poznato kao lipidna trijada, koja upućuje na promenu metabolizma iz sagorevanja ugljenih hidrata u sagorevanje masti.

 

 

Kako bi testirao dalje učinke, Norvic je odlučio da uvede voće, poput borovnica, banana i jagoda u ishranu tokom poslednje dve nedelje, što je dovelo do znatnog smanjenja nivoa lošeg holesterola. Mladi doktor je jasno istakano da je motivacija za ovaj eksperiment bila da podstakne raspravu o dijetama i zdravlju na društvenim mrežama.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading