Internetom kruži mnoštvo tekstova koji savetuju da u kafu dodate svakojake začine u kafu, jer tako postaje "bolja", a dodavanje soli je po nekima preterivanje.
Da li to stvarno radi odlučio je da razotkrije Jutjuber i stručnjak za kafu Džejms Hofman. Prema njegovim rečima, to je bolje ne raditi, ali postoje izuzeci kad je so kafu učinila ukusnijom.
- So se smatra jednim od pet osnovnih ukusa. Slanost može pojačati slatkoću i umanjiti gorčinu - kaže Hofman u videu.
Ukoliko pijete kvalitetnu kafu so vam neće trebati, onda vam so verovatno neće trebati.
- Kad je kafa dobra i kvalitetna, ona ima idealnu gorčinu, poput piva ili crne čokolade - ističe stručnjak.
Međutim, ako vam se nađete u situaciji da je pred vama gorka šoljica kafe, bilo bi bolje da tražite so, a ne šećer.
- So treba smatrati dodatkom, poput mleka ili šlaga. Ona može da popravi ukus kafe, ali ako se stavi previše može da pokvari ceo užitak - pojašnjava Hofman.
Ako odlučite da je dodate so u jutarnjoj šoljici kafe, Hofmanov predlaže 0,6 grama soli na 200 mililitara kafe.