Najbolji je za osobe preko 50 godina: Uradite lak test koji pokazuje kakvo je zdravlje vašeg srca i može predvideti dužinu života

Vesti 19.09.2024 18:43 0

Jednostavan test je dobar način da proverite koliko vam je zdravo srce, posebno ako imate preko 50 godina.

test

Printscreen/TikTok

Dugovečnost se ne odnosi samo na to koliko dugo živite, već je važno da ostanete zdravi što je duže moguće. Test sedi-ustani može biti dobar način da se utvrdi koliko ste zdravi, a može čak i predvideti koliko ćete dugo živeti, pokazuju istraživanja, a piše magazin „Today“. "To je pokazatelj vašeg zdravlja", rekla je doktorka Natali Azar.

Kako izgleda test sedi-ustani?

"Ovaj test uključuje stajanje, sedenje, pa ponovno stajanje", objasnila je doktorka. Test započinjete stojeći, sednete prekrštenih nogu na pod, a zatim ponovo ustanete. Morate preći iz stajaćeg u sedeći položaj i nazad bez korišćenja ruku ili bilo kojeg dela tela, osim nogu. Pogledajte u videu kako se test radi.

Ovaj jednostavan test je efikasan pokazatelj zdravlja jer morate imati snažno kardiovaskularno zdravlje, dobru ravnotežu, agilnost, fleksibilnost i snagu tela i nogu da biste mogli da ga uradite, objasnila je doktorka.

 

@wanihoney Test your longevity with this movement. Remember if you need to used your hand to get back up means you muscle and bones is getting weaker and you will star aging. Means if you fall you will get injured easily and you will have the hard time recovering. That’s how you get older!! #longevitytest ♬ original sound - Wani Honey

 

Predviđa dužinu života

Studija iz 2012. godine otkrila je da test sedi-ustani može predvideti dužinu života kod osoba između 51 i 80 godina. "Studija je otkrila da što je rezultat niži, to je sedam puta veća verovatnoća da ćete umreti u sledećih šest godina", rekla je doktorka Azar.

Ali, ljudi s najnižim rezultatom u studiji bili su i najstariji, što znači da su takođe imali najveći rizik od smrti u sledećih šest godina. "To ne znači da test nije legitiman ili da vam ne može reći ništa o zdravlju čak i ako imate manje od 51 godine", istakla je doktorka.

Kako se test boduje

Počnite stajanjem i dajte sebi deset bodova. Sednite na pod s prekrštenim nogama. Ponovno ustanite. Oduzmite bod svaki put kada koristite ruku, koleno, podlakticu ili stranu noge kao pomoć. Ako možete da sednete i ustanete bez pomoći, postigli ste savršenih 10 bodova. Ako uopšte ne možete da ustanete, vaš rezultat je nula. "Cilj je postići osam bodova i više", rekla je doktorka.

Test ne uzima u obzir povrede, pa nemojte da ga radite dok ne ozdravite, ili ne uzimajte rezultate kao konačne ako niste u formi ili imate povredu. "Test takođe ne uzima u obzir mišićno-koštana ograničenja", objasnila je doktorka. Dakle, ako imate problema s pokretljivošću, vaš rezultat možda nikada neće biti 10 bodova. To ne znači da niste zdravi i u formi. Ako dobijete loš rezultat, nemojte to uzimati previše k srcu, savetuje doktorka Azar. Ne možete kontrolisati tok vremena i proces starenja, ali možete da radite na poboljšanju svoje kondicije.

Bonus video:

@najzena.rs Mladoženja ponizio mladu! Bolje joj je da se odmah razvede! #fypシ゚viral #fypシ #najzena #žena #muž #svadba ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading