Kvalitetan san, redovna fizička aktivnost, socijalizacija i mentalno stimulisanje, poput rešavanja zagonetki ili čitanja, utiču na zdravlje mozga. Međutim, ishrana igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja mozga, a posebno unos omega-3 masnih kiselina.
Najbolja riba za mozak
Jedna od namirnica koja je izuzetno korisna za zdravlje mozga su sardine. Dijetolog Megi Mun naglašava da su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su ključne za funkcionisanje mozga, uključujući kognitivne funkcije i emocionalno zdravlje. Omega-3 masne kiseline čiste komunikacione kanale u mozgu, a porcija od 85 grama konzerviranih sardina sadrži 837 miligrama omega-3 masnih kiselina i 21 gram proteina koji pomažu u stvaranju neurotransmitera.
Zanimljivo je da bi redovna konzumacija sardina mogla usporiti starenje mozga. Kako starimo, mentalne funkcije se mogu smanjiti zbog smanjenog protoka krvi i povećane upale u mozgu. Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti ovu upalu i podstaći moždane ćelije na proizvodnju protivupalnih spojeva, koji pomažu u čišćenju i popravljanju oštećenja nastalih svakodnevnim stresorima.
Koliko često ih treba jesti?
Kalcijum iz sardina podstiče neurone na oslobađanje neurotransmitera, a gvožđe pomaže snabdevanje mozga kiseonikom. Preporučuje se konzumiranje morskih plodova poput sardina bar jednom nedeljno, a istraživanja pokazuju da ishrana poput „Mind“ dijete, koja uključuje ove plodove mora, može usporiti starenje mozga do 7,5 godina i smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti za čak 53%. Ova dijeta kombinuje mediteransku ishranu, fokusirajući se na hranu koja podržava zdravlje mozga, poput bobičastog voća, orašastih plodova i ribe.