Celulit može zaštititi od ovih opakih bolesti: Naučnici došli do izuzetnih otkrića, a evo šta su rezultati studije pokazali

Tatjana Badarević Vesti 17.09.2024 21:28 0

Prema jednoj studiji celulit navodno štiti od demencije i moždanog udara.

Celulit

Shutterstock

 

Žene koje su sklone nakupljanju masnoće oko bedara, bokova i pozadine mogle bi imati dodatnu zaštitu od demencije i moždanog udara, pokazuje studija.

Testovi na miševima pokazali su da potkožno masno tkivo, koje se nalazi ispod kože i uzrokuje celulit - štiti od poremećaja povezanih s upalom, uključujući bolesti srca, piše Daily Mail.

Muškarci u većem riziku od srčanog i moždanog udara

Istraživači su otkrili da ženke miševa s visokim nivoom ove vrste masti imaju niže nivoe upale mozga nego mužjaci glodara, ali kad su ženke bile podvrgnute liposukciji, njihov nivo upale naglo je porastao.

Stručnjaci nisu sigurni zašto se čini da potkožno masno tkivo ima zaštitnu masnoću, ali prethodna istraživanja su povezala to sa polnim hormonom estrogenom, koji deluje kao prirodni protivupalni lek. Studija ne sugeriše da bi se žene trebale namerno gojiti jer mnoga istraživanja pokazuju da gojaznost može povećati rizik od hroničnih stanja poput demencije, moždanih udara i bolesti srca.

moždani udar

Shutterstock

 

 

Muškarci su skloniji skladištenju telesne masnoće oko svojih organa, poznatu kao visceralna masnoća, koja stvara pivski stomak. Istraživači koji stoje iza najnovije studije kažu da je to delom razlog zašto muškarci imaju mnogo veći rizik od problema povezanih s upalom od srčanog i moždanog udara nego žene u perimenopauzi.

Tokom menopauze žene proizvode manje estrogena i počinju da pothranjuju ​​visceralnu masnoću umesto potkožne. Nakon što prođu kroz ovu tranziciju, njihov rizik od hroničnih bolesti povezanih s upalom tada raste.

U najnovijoj studiji, objavljenoj u časopisu Diabetes, naučnici sa Univerziteta Augusta u Džordžiji, posmatrali su povećanje količine i lokacije masnog tkiva kod mužjaka i ženki pacova. Takođe su posmatrali nivoe polnih hormona i upale mozga u različitim vremenskim intervalima dok su se gojili na dijeti bogatoj mastima.

Masnoća je ključan razlog za zaštitu od upala

Budući da, slično kao i kod ljudi, gojazne ženke miševa obično imaju više potkožnog i manje visceralnog sala od mužjaka miševa, zaključili su da bi distinktivni obrasci masnoće mogli biti ključni razlog za zaštitu od upala koju žene imaju pre menopauze. Kao što se i očekivalo, videli su kako mužjaci glodara nakupljaju više visceralnog sala, a ženke nakupljaju više potkožnog sala. Takođe je više mužjaka imalo upalu mozga nego ženke.

moždani udar

Shutterstock

 

 

Istraživači su zatim uporedili učinak prehrane bogate mastima, za koju je poznato da povećava upalu u celom telu, kod miševa oba pola nakon operacije, slične liposukciji, za uklanjanje potkožnog masnog tkiva. Nisu učinili ništa što bi  ometalo normalne nivoe estrogena, poput uklanjanja jajnika. Gubitak potkožnog masnog tkiva povećao je upalu mozga kod ženki.

Dr. Stranahan je rekao: "Kada smo iz jednačine izbacili potkožno masno tkivo, odjednom su mozgovi ženki počeli pokazivati ​​upalu na način na koji to rade muški, a ženke su dobile više visceralnog masnog tkiva." Stranahan je rekao da rezultati sugerišu da je u igri više od samog estrogena, dodajući: "Svaka polna razlika uključuje hormonske razlike i izloženost hormonima. Moramo dublje razmisliti o mehanizmima koji leže u pozadini polnih razlika kako bismo ih mogli lečiti i priznati ulogu koju pol igra u različitim kliničkim ishodima."

Studija je zumirala dva dela mozga kako bi zabeležila upalu, hipokampus i hipotalamus.

Hipokampus ima glavnu ulogu u učenju i pamćenju, dok hipotalamus kontroliše hormone i održava telo u uravnoteženom stanju poznatom kao homeostaza. Gubitak potkožnog masnog tkiva mogao bi imati znatno različite učinke na različite delove mozga, što bi trebalo istražiti, smatra dr. Stranahan.

Bonus video:

 

@najzena.rs Svakog dana doručkovala je 3 jaja Ovo su rezultati 🍳 #najzena #zena #fypシ #fyp #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading