Za 23 dana ugojila se 10 kg: Glumica Sofija Rajović saznala je da ima insulinsku rezistenciju i evo kako se izlečila

Ž. T. Vesti 29.11.2021 11:45 0

Sofija Rajović, žarila je i palila u vreme kviza "Zlatni krug", koji je pre osam godina vodila zajedno sa kolegom Borisom Milivojevićem, a zatim se povukla iz javnosti

Za 23 dana ugojila se 10 kg: Glumica Sofija Rajović saznala je da ima insulinsku rezistenciju i evo kako se izlečila

Printscreen/Youtube

Upoznali smo je i u seriji "Vojna akademija", gde je imala zapaženu ulogu. Sofija se nakon toga povukla sa malih ekrana, a u međuvremenu se suočila sa dijagnozom, koju dugo nije mogla da otkrije. U pitanju je insulinska rezistencija.

Nevolje su počele kada se glumica za svega 23 dana u Americi ugojila 10 kilograma. Sofija navodi da u tom periodu nije promenila način ishrane. Istina je da je jela slatkiše, ali ne i u većim količinama.

Nakon toga se uhvatila u koštac sa raznim dijetama, ali rezultati nisu dolazili, iako je često primenjivala rigorozan režim ishrane. Čak je unosila i mnogo manje kalorija, nego što bi to bilo preporučljivo. Rezultati nisu dolazili ili su jednostavni bili neprimetni.

- E to dovodi osobu u ludilo. Vi se mesecima odričete nečega, merite se, i kad stanete na vagu vidite gubitak od ne znam koliko grama... Pa onda promenite dijetu i opet se dešava ista stvar, a onda odete na ručak i sva ta kilaža se vrati - iznela je  svoju ispovest u emisiji "RTS Ordinacija".

Sofija je priznala i da je zbog toga upala u kolo anksioznosti i depresije.

- Kad shvatite da ste od 365 godina dana u godini 300 dana razmišljali da li je bilo pametno to jesti ili ne, previše je- iskrena je Sofija.

 Dugotrajna borba

Sofija je za odgovorima tragala skoro godinu dana, a onda je naišla na doktora koji je posumnjao u insulinsku rezistenciju. i poslao je na test intolerancije na glukozu. Ispostavilo se da je apsolutno bio u pravu.

- Previše imam potrebu za slatkim, znači to je školski primer insulinske rezistencije i onda mi je bilo čudno što niko nije posumnjao na to, jer sam svaki put rekla da imam nenormalnu potrebu za slatkim, da čak i posle određene količine slatkiša, iako prestanem da jedem u jednom trenutku, opet bih jela - rekla je Sofija, a zatim dodala i da je najbolja stvar u celoj priči to što je ovo stanje rešivo.

Glavnu ulogu u lečenju imao je endokrinolog. Sofija ističe  da je nije sputavao kad je reč o slatkišima. Njegov savet je bio "Ako ti se stvarno jede nešto slatko, uzmi nešto malo."

Upravo je to bio pristup koji je Sofiji odgovarao, s obzirom na to da je po prirodi hedonista i da ne voli ekstremnu disciplinu.

Sofija je ozdravila

- Zavisnost od šećera porede sa najgorim opijatima i drogama. Ja tačno znam, imam momente kad krećem neku ishranu i kad se odričem slatkog, to je strašno - opisala je detaljno ovo stanje, ne stideći se da pokaže iskrene  emocije.

Najvažnije od svega je to što je otkrila dijagnozu i dobila odgovor na pitanje koje je dugo izjedalo. Promenila je životni stil, smanjila unos slatkiša, uvela večernju šetnju, tačnije 45 minuta brzog hodanja, što joj izuzetno prija.

Ona status insulina kontroliše jednom godišnje i pridržava se striktno terapije. Problem zadržavanja vode sa kojim se suočava, rešava limfnom drenažom.

Sofija je vratila u potpunosti osmeh na lice  i moramo da priznamo da je i dalje izuzetno atraktivna.

 

 

Komentari (0)
Loading