Ešton Kučer pati od veoma RETKE bolesti: "Srećan sam što sam uopšte živ"

Vesti 28.02.2023 12:40 0

"Ne čujem dobro", priznao je Ešton Kučer

Ešton Kučer pati od veoma RETKE bolesti: "Srećan sam što sam uopšte živ"

EPA

Holivudski glumac ima ogromne probleme sa sluhom, koji su jedna od mnogih komplikacija retke bolesti otkrivene kod njega pre izvesnog vremena. "Ne znam da li ću ikada videti i čuti kao nekada, ali imam sreće što sam živ", dodao je.

Od čega boluje Ešton Kučer?

U emisiji Nacionalne Geografije "Running Wild With Bear Grylls: The Challenge", 45-godišnji Ešton Kučer otkrio je da mu je pre tri godine dijagnostikovan sistemski vaskulitis. To je bolest (zapravo grupa bolesti) vezivnog tkiva, u kojoj inflamatorni proces zahvata krvne sudove. Oštećenje ovih delikatnih struktura može dovesti do tromboembolijskih poremećaja, ishemije tkiva i, posledično, do nekroze tkiva. Pacijenti takođe doživljavaju brojna krvarenja, pa čak i moždane udare izazvane upalom.

Uzroci vaskulitisa nisu jasni. Mnogo se priča o autoimunom procesu i povezanosti sa prošlom infekcijom, ali istraživanja u ovoj oblasti su i dalje u toku.

U slučaju Kučera, uzrok bolesti takođe nije bio jasan. Poznato je da je glumcu dijagnostikovan retki oblik sistemskog vaskulitisa, koji ga je bukvalno imobilisao i učinio zavisnim od pomoći najbližih.

Ešton Kučer pati od veoma RETKE bolesti:

EPA

 

"Imao sam čudan, veoma redak oblik vaskulitisa koji mi je oduzeo vid, sluh i osećaj ravnoteže. Trebalo mi je oko godinu dana da sve to obnovim. Ne cenite zdravlje dok ga ne izgubite. Danas ne znam da li ću ikada ponovo videti dobro da čujem i hodam normalno. Ali imam sreće što sam živ", rekao je on.

Šta je sistemski vaskulitis?

Sistemski vaskulitis je grupa bolesti koje su uzrokovane zapaljenjem krvnih sudova. S obzirom na to da se radi o jednoj od bolesti vezivnog tkiva, koje je jedan od gradivnih elemenata organizma (povezuje druga tkiva, štiti i podržava organe), zapaljen proces koji izaziva utiče na funkcionisanje većine organa. Zbog toga mogu biti oštećeni i venski i arterijski sudovi, a u nekim slučajevima i koža, mišići i zglobovi.

Vaskulitis može biti uzrokovan nekom drugom bolešću ili njenim lečenjem (lekovima) - tada je reč o sekundarnom vaskulitisu, ali u većini slučajeva je reč o primarnom, odnosno sistemskom vaskulitisu, čija etiologija ostaje nepoznata.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading