Psiholog predlaže bolje načine: Umesto da kaznite decu zbog lošeg ponašanja, primenite ove 3 strategije

Vesti 04.09.2024 12:49 0

Kao i odrasli, i deca mogu biti nervozna, napeta, opterećena svojim brigama. Kako to ispoljavaju i kako im pomoći?

žena

Shutterstock

Osećanja napetosti, zabrinute misli i brige koje se ponavljaju predstavljaju anksioznost koju mogu i deca da pokazuju. Ovo stanje može izazvati fizičke simptome, poput znojenja, vrtoglavice i ubrzanog rada srca. Važno je da roditelji budu svesni znakova i reaguju na vreme. Kod ove dece treba primenjivati drukčije metode disciplinovanja, tvrdi psiholog, mama i edukator za odgoj Džejmi Bloš.

Anksioznost kod dece

Psiholog je na svom Instagramu objasnila kako se ispoljava anksioznost kod dece. "Deca koja su anksiozna su osetljivija na pretnje i stres. Njihova anksioznost često je ukorenjena u nedostatku samopouzdanja, u njihovu sposobnost da se nose s osećajem preopterećenosti. Zbog toga su osetljivija na dobijanje kazne", objasnila je psiholog. "Umesto da se bavi uzrocima njihove anksioznosti, kazna može učiniti da se deca osećaju nesigurnije i uplašenije, pogoršavajući njihovu emocionalnu uznemirenost", navodi.

Drugačije strategije disciplinovanja

Prema psihologu, roditelji anksiozne dece treba da primjenjuju sledeće metode discipliniranja.

1. Budite njihov emocionalni trener

"Treneri stoje sa strane, pružaju podršku i smernice, ali ne prelaze granicu i ne ometaju iskustva. Pružite podršku priznavanjem i vrednovanjem njihovih emocionalnih iskustava i budite sigurno utočište", savetuje psiholog.

2. Naučite decu da pobede anksioznost

"Pomozite deci da svoju anksioznost zamisle kao unutrašnjeg ratnika koji pokušava da pomogne, ali je preterano zaštitnički nastrojen, ili kao lukavog varalicu koji pokušava da ih kontroliše. Podstaknite ih da smišljaju ime za anksioznost i da ga koriste kada se pojavi. Tako će se deca odvojiti od svojih briga, umesto da ih doživljavaju kao nepromenljivi deo svoje ličnosti."

 

 

3. Usmerite se na prihvatanje, a ne na uklanjanje

Prihvatanje anksioznosti će pomoći deci da nauče da tolerišu svoju anksioznost. "Ne možete se potpuno rešiti anksioznosti; ona je deo univerzalnih ljudskih osećanja. Decu i odrasle možemo učiti strategijama za upravljanje reakcijom našeg nervnog sistema na anksioznost, ali usmeravanje na uklanjanje može stvoriti samoprezir i stalne cikluse anksioznosti", zaključila je psiholog.

Bonus video:

 

@najzena.rs Ovaj predmet privlači nesreću, odmah ga bacite! #najzena #zena #fypシ #fyp #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading