Mogu biti uznemireni i tužni, bitno je na vreme primetiti: Kako detetu pomoći u adaptaciji na novu školsku godinu?

Nedeljko Tišanović Vesti 02.09.2024 18:15 0

2. septembar je stigao, deca su krenula u školu, ali obratite pažnju na vaše mališane. Možda im ovaj početak nove školske godine može stvoriti ozbiljne nelagode.

dete

Shutterstock

Povratak u školu može biti stresan za decu i roditelje, često zbog zanemarivanja emocionalnih aspekata ovog perioda. Deca mogu osećati anksioznost, posebno ako su navikli na opušteniji ritam tokom leta ili se ne osećaju podržano u školi. Evo nekoliko saveta kako olakšati ovu tranziciju:

1. Pažljivo posmatrajte

Obratite pažnju na promene u ponašanju koje mogu ukazivati na nelagodnost u vezi sa školom. Komunicirajte sa svojim detetom i budite spremni da slušate, čak i ako se ne otvore odmah.

2. Pokažite empatiju

Emocionalna podrška je ključna za razvoj samopouzdanja kod dece. Budite svesni njihovih osećaja i pružite im podršku u suočavanju sa školskim izazovima.

3. Budite iskreno znatiželjni

Postavljanjem pitanja o njihovim osećajima u vezi sa školom možete otvoriti razgovor i razumeti njihove brige. Iskrena znatiželja pomaže u izgradnji bliskosti i poverenja.

4. Budite iskreni, ali zaštitnički

Ograničite izloženost uznemirujućim informacijama i društvenim medijima. Fokusirajte se na pozitivne aktivnosti koje će deci pomoći da se opuste i zabave.

5. Uspostavite rutinu

Dosledna rutina pruža stabilnost i pomaže deci da se osećaju sigurnije. Uspostavljanje redovne rutine može im pomoći da se samouvereno prilagode školi.

 

Bonus video: 

Komentari (0)
Loading