Želim da iskočim iz kože: Mame su nervozne zbog jednog sindroma, evo kako menja njihovo raspoloženje

Vesti 10.08.2024 19:59 0

Studija je pokazala da roditelji, a majke posebno, imaju samo 32 minuta za sebe na dan...

Tužna mama

Shutterstock

Možda ste čuli ili videli na televiziji ili u onlajn svetu da neke majke govore o tome kako su emocionalno i fizički iscrpljene ili da imaju ,,touched out" sindrom. To nije čudno - umorna novopečena majka, dete ili muž koji je često zove ili traži nešto, i dete koje je prati u kupatilo i želi da bude sa njom i ta dva minuta vremena koje može da ima. samo za sebe. Mnoge žene to ne shvataju dok ne dobiju prvo dete.

„Kada bi moj muž dolazio sa posla, bila sam očajna i htela sam da razgovaram sa nekim o bilo čemu, samo da vodim normalan razgovor između dve odrasle osobe koje se razumeju i ne bacaju hranu na pod ili zid kada su frustrirane.  Ali u isto vreme sam želela i želela sam da ustanem, da se protegnem, opustim ruke i da ne osetim težinu svog deteta na njima Vagner, terapeutkinja i majka jedne devojčice.

,,Ponekad je bio neodoljiv onaj osećaj malih ruku koje me grle i dodiruju, tražeći samo mene. Iskreno, najčešće je bilo tako, ali bilo je i trenutaka kada sam osetila ,,touched out" sindrom. Kada sam sve što sam želela bilo da prestane da me čupa za kosu, da prestane da me hvata za prste ili da hoda po mojim nogama jer sam tu, sedim pored nje i igramo se, ali moje prisustvo nije bilo dovoljno, sve što je moje dete htelo jeste da skače po meni, “ iskreno je priznala Vagnerova.

Kako navodi, važno je napomenuti da se ne radi o tome da majkama smetaju deca. Majke više od svega vole osećaj kada hrane svoje dete, kada se igraju sa njim i kada zajedno stvaraju uspomene. Međutim, ne radi se samo o fizičkom dodiru, već i o potrebama deteta, a sve to dolazi u vreme ekstremnog umora i hormonskih promena.

majka i dete

Shutterstock

 

Novorođenče potpuno zavisi od drugih kada je u pitanju preživljavanje, posebno u prvim mesecima svog života. Majke im od začeća obezbeđuju tu „zavisnost“ i nehotice je dozvoljavaju, jer je dete u njima i tada majke „slušaju“ svoje telo i na taj način zadovoljavaju potrebe svoje bebe. 

Ali to je druga priča nakon rođenja. Kao majka, dežurni ste 24 sata za svoje dete i neumorno radite na brizi o njemu. Ne postoji trenutak u vašem životu kada će neko više zavisiti od vas. Dakle, kada vaše dete fizički ne želi da se odvoji od vas, iako ste mu u tom trenutku zaista potrebni, nastaje ,,touched out" sindrom . U tom trenutku ne osećate nedostatak želje za svojim detetom ili bes prema detetu, ali osećate da je vreme da neko drugi, po mogućstvu vaš partner, na trenutak preuzme većinu brige o njemu kako biste mogli da imate malo vremena za sebe, prenosi Motherly.

Takođe, zbog  ,,touched out" sindroma može se desiti da neko vreme bukvalno ne želite da vas iko dira. Ne samo dete, već i vaš partner, a to se može proširiti i na vašu spavaću sobu. Dakle, usled iscrpljenosti, nervoze i izbegavanja dodira, posle nekog vremena može doći do manjka intimnosti ili pogoršanja partnerskih odnosa. Stoga je važno raditi na tome, a evo kako to možete učiniti.

Važno je izdvojiti vreme za sebe 

Odgovor na pitanje zašto roditelji ponekad osećaju  ,,touched out" sindrom, koji mnogi povezuju sa sindromom sagorevanja, može se naći u novoj studiji čiji su rezultati pokazali da roditelji, a majke posebno, imaju samo 32 minuta za sebe na dan. Zato je u svom tom 'haosu' ​​važno da nađete malo vremena za sebe. 

Vreme za vas može da znači - desetominutno tuširanje, petnaestominutna kafa na terasi, epizoda serije, popodnevni odmor ili gledanje filma sa prijateljima. Naravno, ne postoji jedinstvena metoda za sve. Obrazovanje, način života, posao koji radite vi i vaš partner, sve to utiče na vaš način života, vaše navike i vaše vreme.

mama

Shutterstock

 

Stoga će svaka devojka ili žena na drugačiji način iskoristiti svoje slobodno vreme, koje joj je preko potrebno, bilo da oseća ,,touched out" sindrom ili ne.

Meri Kej Fleming, naučnica specijalizovana za razvoj i vaspitanje dece, rekla je roditeljima da su tri koraka od suštinskog značaja ako osećate ovaj sindrom: 

  • Odmor – „Odmor može biti apsolutno najbolji tretman u ovakvim situacijama“, kaže Fleming. ,,Majkama je potrebno vreme za sebe, da 'napune' baterije i da se malo osveže. Ako ne možete da ga pronađete, razgovarajte sa partnerom ili potražite pomoć ili savet od drugih, od drugarica koje su takođe majke ili od stručnjaka - bilo u Šta god odlučite da uradite, prvo probajte jednostavno vreme za sebe od 15 minuta, ako vam to nije dovoljno, povećajte ostatak na pola sata i tako sve dok ne nađete granicu koja će vam pomoći, ali isto tako i za vaše dete, jer kada se ponovo vratiš da brineš o njemu, imaćeš više energije za njega." 
  • Zanemarite nerealna očekivanja – „Drugi neprijatelj svake majke, posle umora i nedostatka vremena za sebe, svakako su nerealna očekivanja“, kaže Fleming.  ,,Ako očekujete i mislite da detetu treba da date 100 odsto sebe, nećete dugo izdržati. Niko ne može dati sve od sebe, 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. Budite ljubazni prema sebi, ali i znajte vaše granice. Odgajanje dece je zajednica i u redu je da zatražiti pomoć. 
  • Fokusirajte se na druge stvari – „Briga o sebi je korisna za vaše dobro. Stoga, ako vam odjednom dosadi da imate psa pod nogama kojeg treba nahraniti, da vas dete vuče za ruku i da vas partner zove u pozadini, pobrinite se prvo za sebe. Bilo da je u pitanju odlazak na večeru sa prijateljima, odlazak u bioskop ili na masažu, važno je da ne zaboravite na svoje potrebe“, zaključila je Fleming.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Ukoliko često imate nedoumice kako da smirite uplakanu bebu, isprobajte ovaj trik! 👶🏼 #najzena #zena #fyp #fypシ #foryoupage #fypシ゚viral #fypシ #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading