Šta sve treba da znate o vanmateričnoj trudnoći? Evo koji su simptomi, kako se leči, a ova vrsta bola je alarm da se ide kod ginekologa

Tatjana Badarević Vesti 06.07.2024 16:02 0

Kada se oplođeno jajšce implantira u jajovod umesto u matericu, može uzrokovati njegovo pucanje što predstavlja hitan medicinski slučaj.

žena

Shutterstock

 

Vanmaterična trudnoća je stanje u kojem se oplođeno jajašce implantira izvan materice, najčešće u jednom od jajovoda. Kako embrion raste, može uzrokovati pucanje jajovoda ako se ne dijagnostikuje i ne leči na vreme. To se zove ruptura vanmaterične trudnoće, a rezultira opasnim unutrašnjim krvarenjem.

Vanmaterična trudnoća javlja se u do 1,4% svih trudnoća, što znači da će otprilike jedna do dve trudne žene od njih sto imati vanmateričnu trudnoću. Važno je znati da vanmaterična trudnoća nije održiva, što znači da se ne može razviti u zdravu trudnoću ili bebu, te se trudnica mora lečiti kako bi se izbegle komplikacije potencijalno opasne po život, navodi Parents.

žena

Shutterstock

 

 

Simptomi rupture izvanmaternične ili ektopične trudnoće

Ako imate vanmateričnu trudnoću, možete osetiti iste rane simptome trudnoće kao i u tipičnoj trudnoći, poput mučnine, umora i osetljivosti dojki. Znakovi da je trudnoća vanmaterična najčešće se razvijaju šest do osam nedelja nakon zadnje menstruacije, ali se mogu pojaviti tokom prvog tromesečja. Ovi simptomi uključuju:

Grčeve ili bol na jednoj strani ili u donjem delu stomaka
Nepravilno vaginalno krvarenje ili tačkasto krvarenje
Bol tokom polnog odnosa
Ubrzan rad srca

Ako se ovi simptomi prepoznaju i lekar je prepozna, najčešće se može dijagnostikovati pre nego što pukne. Međutim, više od 50% osoba sa vanmateričnom trudnoćom nema nijedan od ovih simptoma pre nego što dođe do rupture. 

Kako prepoznati bol uzrokovanu vanmateričnom trudnoćom? 

Bolovi u stomaku mogu biti alarmantni tokom svih faza trudnoće. Ali kada se ovaj simptom pojavi rano u prvom tromesečju, mogao bi signalizovati ektopičnu trudnoću.

"Vanmaterična trudnoća je trudnoća koja se javlja bilo gde osim unutar materice. Najčešće mesto je jajovod, ali retko može biti na drugim mestima poput jajnika ili vrata maternice", kaže dr. med. Trejsi Anderson, ginekolog na Kaiser Permanente u Lejkvudu.

Kada počinje bol u vanmateričnoj trudnoći?

U početku uzrokuju normalne simptome trudnoće poput osetljivosti dojki, mučnine i izostanka menstruacije. Ali nakon nekoliko nedelja, mnoge će osobe sa vanmateričnom trudnoćom razviti vaginalno krvarenje i bolove u stomaku, iako polovina dolazi bez neobičnih simptoma, kaže dr. Anderson.

trudnica

Shutterstock

 

 

Obično se dijagnostikuje nakon 6 do 8 nedelja trudnoće, prema dr. med. Marku D. Liviju, profesoru ginekologije i ženskog zdravlja na Medicinskom fakultetu Albert Ajnštajn. Ali napominje da postoje izuzeci od pravila. Na primer, ako se vanmaterična trudnoća dogodi negde izvan jajovoda (kao što je ožiljak od carskog reza), simptomi se mogu pojaviti kasnije.

Lečenje vanmaterične trudnoće

Mogućnosti lečenja vanmaterične trudnoće uključuju ekspektativnu, medikamentnu i hiruršku opciju.

Ekspektativna se prati i ako se nivo beta HCG-a pada u dva merenja s razmakom od dva dana, moguće je samo čekati da trudnoća sama odumre, uz nadzor pacijentkinje.

Medikamentozno lečenje se sprovodi injekcijama metotrexata, tako da se uništi trudnoća. Međutim, tako se mogu lečiti pacijentkinje koje nemaju znakova pucanja. 

Hirurški zahvat je potreban ako je vanmaterična trudnoća pukla kako bi se popravila eventualna oštećenja. Tada se uklanja embrion, a u nekim slučajevima mora se odstraniti i jajovod.

Bonus video: 

 

@najzena.rs Ukoliko često imate nedoumice kako da smirite uplakanu bebu, isprobajte ovaj trik! 👶🏼 #najzena #zena #fyp #fypシ #foryoupage #fypシ゚viral #fypシ #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading