Sprečite toplotni udar: Ekspert savetuje kako da zaštitite bebu od ekstremnih vrućina, ovo mora da zna svaka majka

Vesti 18.06.2024 17:23 0

Kada ste napolju sa svojim detetom, pažljivo pratite da li ima znakova iscrpljenosti od toplote

beba

Shutterstock

Kada temperatura pređe 26 stepeni, telu je potrebno više da se ohladi, posebno bebinom. Dr. Džen Montegju, direktor Dečje bolnice u Njujorku, kaže da je potrebno što više izbegavati vrućine.

,,Nije u redu biti na otvorenom sa novorođenčetom ili bebom kada je velika vrućina. Bebe ne mogu da se znoje, što je način hlađenja tela, pa vrlo lako mogu da dožive toplotni udar, mnogo lakše nego starije dete ili odrasla osoba", izveštava Romper. Isto tako, treba imati na umu da bebe brže dehidriraju. 

Naravno, nije moguće boraviti 24 sata u zatvorenom prostoru, ali male bebe leti treba sa posebnim oprezom iznositi napolje. „Imajte na umu da se bebama mnogo pre zagreva, pa vodite računa o vremenu koje provodite napolju“, kaže pedijatar dr Moli Broder.

beba

Shutterstock

Kada ste napolju sa svojim detetom, pažljivo pratite da li ima znakova iscrpljenosti od toplote. „Ako je beba previše vruća, postaće veoma razdražljiva i razdražljiva, ili će postati letargična i neće hteti da jede ili pije“, kaže dr. Montegju. Kako joj bude vruće, postaće pospana, može povraćati, a koža joj može postati veoma suva. "Može da dobije temperaturu. Ako primetite ove znake, odmah potražite medicinsku pomoć", kaže dr. Broder. 

Da biste sprečili pregrevanje, pročitajte sledeće savete:

 • Pronađite senku: Ova mesta su idealna ako želite da provodite vreme napolju i da ne izlažete bebu jakoj sunčevoj svetlosti.
   
 • Obucite bebu na odgovarajući način: Svetla odeća svetlih boja koja nije preuska održaće bebu hladnom. Najbolji materijal je pamuk, a obavezni su i šeširi koji štite lice i vrat.
   
 • Održavajte bebu hidriranom: Beba će morati da jede češće kako bi osigurala da mokri kao i obično. „Za bebe mlađe od šest meseci, majčino mleko ili formula su najbolji izbor, a starijim bebama se može dati gutljaj vode“, kaže dr Montegju.
   
 • Koristite kremu za sunčanje samo za bebe starije od šest meseci: „Krema za sunčanje se ne preporučuje za bebe mlađe od šest meseci, što je još jedan razlog zašto bi trebalo što ređe da budete na otvorenom sa malom bebom“, preporučuje dr. Broder, ali kaže da nije loše je staviti malo faktora 15 na bebino lice, ruke i noge ako već ne možete da izbegnete izlaganje suncu. 
   
 • Budite oprezni kada nosite bebu u nosiljci: „Ako je mami ili tati jako toplo, onda se telesna temperatura prenosi na bebu“, kaže dr Montegju, koja savetuje da i roditelji i beba nose samo jedan sloj lagane odeće i da ostanu hidrirani. „Možete pomoći bebi tako što ćete joj s vremena na vreme poprskati ruke i noge sa malo vode ili ih obrisati mokrom krpom. Takođe, kengur koji je napravljen od tanjeg i lakšeg materijala održavaće bebu hladnijim od onog od tamnog i debelog materijala. Ako se pojavi osip od sunca, pustite koži da 'diše': Ili možete da obrišete bebinu kožu iritiranu od sunca vodom i ostavite da se osuši. Izbegavajte kreme i losione kada su u pitanju veoma male bebe, samo pustite da se koža osuši i ohladi telo.
   
 • Ne pokrivajte kolica ili nosač ćebetom: Najbolji način da kolica držite u hladu je suncobran koji možete pričvrstiti za njih ili pokrivač protiv sunca. ,,Čak i lagano ćebe od tkanine može podići temperaturu u kolicima. Bolje je da protok vazduha bude slobodan", savetuje dr. Broder.  Takođe, ako je dete pokriveno ćebetom, nećete moći da vidite da li se muči. 

   

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Ukoliko često imate nedoumice kako da smirite uplakanu bebu, isprobajte ovaj trik! 👶🏼 #najzena #zena #fyp #fypシ #foryoupage #fypシ゚viral #fypシ #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading