Terapeut objašnjava: Roditelji prave ogromnu grešku, ona je razlog zašto su deca razmažena

Vesti 16.06.2024 09:37 0

Prema Institutu ,, Child Mind" oduzimanje telefona tinejdžeru možda nije efikasan oblik kazne

jutro

Shutterstock

Naterati dete da vas sasluša može biti teško, a kada jednostavno ne pokleknu, roditelji često pribegavaju kaznama poput oduzimanja telefona ili drugih uređaja. Međutim, da li ove kazne koje se primenjuju u praksi zaista deluju?

Dečiji terapeut Ketrin Nibs otkriva najčešće greške koje roditelji prave kada pokušavaju da disciplinuju svoju decu i šta bi trebalo da urade umesto toga.

Ako deca igraju video igrice umesto da rade na svom domaćem zadatku ili drugim obavezama, možda ćete osetiti potrebu da im oduzmete igrice ili telefone kao kaznu.

Prema Institutu ,, Child Mind" oduzimanje telefona tinejdžeru možda nije efikasan oblik kazne. Kada im oduzmu telefon, roditelji se mešaju u njihov društveni život. Time namerno stvaraju razdor između sebe i deteta.

dete

Shutterstock

 

Dete se uznemiri jer ne može da razgovara sa drugarima, a onda počinju da se ponašaju hladnije prema roditeljima. Čak i oduzimanje video igrica ima isti efekat.

Konačno, video igrice se mogu koristiti da pomognu vašem detetu da se opusti i poveže sa prijateljima iz škole.

„Najbolje što možete da uradite je da razgovarate sa njima“, kaže Nibs za My Joy, „Pokušajte da razumete njihovu tačku gledišta.“

Zatim preispitajte njihov misaoni proces: „Kroz ovu liniju ispitivanja, možete bolje razumeti koje su njihove motivacije“, kaže Nibs. Na taj način možete ih bolje ohrabriti da rade svoje zadatke.

Iako dugotrajan, ovaj pristup će pomoći vašem detetu da upravlja ličnom motivacijom, a ne kaznom. Takođe morate da razmislite koji pristup će dugoročno koristiti vašoj deci i pomoći im da ostanu dosledni.  

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Ukoliko često imate nedoumice kako da smirite uplakanu bebu, isprobajte ovaj trik! 👶🏼 #najzena #zena #fyp #fypシ #foryoupage #fypシ゚viral #fypシ #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading