Bebice najbolje spavaju ovde: Iako je omiljeno i njima i roditeljima, postoji veliki rizik, budite oprezni!

Vesti 11.11.2023 18:25 0

Spavanje na maminim, tatinim grudima ili na rukama je zdrav odnos prema spavanju...

Majka i dete

Shutterstock

Pre nego što beba stigne, roditelji su opsednuti krevetićima, kolevkama i drugim stvarima koje će im trebati za spavanje bebe. Onda se vratite iz bolnice sa detetom i završite sa još jednom malom osobom u krevetu. Iz nekog razloga, kada beba spava sa vama u krevetu, dobro spava i nema dodatnih buđenja.

Nauka je objasnila

Ako ste se pitali zašto beba bolje spava sa mnom u krevetu, trebalo bi da znate da za to postoji dobro objašnjenje, nauka je sve objasnila.

Prema dr. Mekejn, bebe bolje spavaju kada su u istom krevetu sa mamom iz jednog jednostavnog razloga: to im je biološki potrebno.

Uspavljivanje bebe

Shutterstock

 

U svom članku za Neuroanthropology.com, Mekejn tvrdi:

- Neurološke reakcije na mirise, pokrete i dodir majke u potpunosti smanjuju plač i pozitivno regulišu disanje, telesnu temperaturu, apsorpciju kalorija, nivo hormona stresa i protok kiseonika.

Sve ovo podseća na pozitivne efekte kontakta koža na kožu, smatraju naučnici, posebno kada je u pitanju regulisanje nivoa kiseonika i telesne temperature. Mekejn se zalaže da zajedničko spavanje, kao i samostalno spavanje, mora biti bezbedno kako bi se izbeglo gušenje i druge opasnosti.

Postoji opasnost

Dr. Sirs, još jedan zagovornik deljenja kreveta, veruje da ova praksa pomaže bebama da bolje spavaju jer se tokom noći osećaju zaštićeno i bezbedno.

- Spavanje na maminim, tatinim grudima ili na rukama je zdrav odnos prema spavanju. Dete uči da je odlazak na spavanje prijatno stanje (što je jedan od ciljeva roditelja) – naglašava dr. Sears.

beba

Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

 

Ali dr. Mekejn et al. Gospodine nisu u većini, mnogi stručnjaci smatraju da zajedničko spavanje nije dobro, ali i upozoravaju na opasnosti. Prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje dece i ljudski razvoj, sindrom iznenadne smrti odojčadi pogađa više od 3.500 beba svake godine uprkos svim bezbednosnim upozorenjima koja piše "miss7mama".

Prema smernicama, dete nikako ne sme da spava na kauču, sofi ili fotelji, a preporuke su da beba ima svoj prostor u sobi. Upozoravaju da bebu treba staviti u zajednički krevet samo kada je nahranjena ili teše, a zatim je vratiti u krevetac.

Smanjenje rizika od smrti u krevetiću

Američko pedijatrijsko udruženje dalo je preporuke za siguran san odojčadi i smanjenje rizika od SIDS-a:

- Beba uvek treba da spava na leđima, bilo da je to bilo dnevno ili noćno spavanje (ne brinite ako je vaše dete dovoljno veliko i okreće se samo na stomak tokom spavanja).

beba

Shutterstock

 

– Odojčad treba da spava na čvrstoj i ravnoj površini u krevetcu ili kolevci koja ispunjava sve bezbednosne zahteve.

- Nikada ne stavljajte dete da spava na kauču, sofi ili fotelji.

- Uklonite sve meke predmete, uključujući igračke, jastuke i navlake iz krevetića.

- Najsigurnije mesto za spavanje je kolevka ili krevetac koji se postavlja u istoj prostoriji u kojoj spavate. 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Udruženje Asocijacija mama S rbije i naš portal "Naj žena“, pokrenuo je novi video serijal „Naj mama“. One su pravi borci i majke sa velikim slovo "M" koje su svojim primerom pokazale šta nam svima znači bezuslovna ljubav. 💜 Jovana Šišić je rodila petoro dece, ćerke: Anu, Sofiju i Ninu i blizance, dečake Mihaila i Stefana. 👩‍👧‍👧 Kao majci petoro dece život joj je prirodno nametnuo mnogobrojne obaveze, ali ona nikada nije odustala od ideje da poslovni uspesi mogu da se nižu i onda kada vas mnogi vide i doživljavaju isključivo kao domaćicu i ženu čija je jedina okupacija briga o porodici. 💪🏻 Njenu priču pogledajte na linku u opisu profila! 📲 ---------- #najžena #žena #najmama #mama #jednajemajka #hrabrost #upornost #dete #ženamajkakraljica #asocijacijamamasrbije #tiktokserbia🇷🇸 #foryoupage #majke #fypシ #fyp #foryourpage ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading