Njenom sinu je dijagnostifikovan autizam: Poznata voditeljka podelila svoje iskustvo, bilo je znakova upozorenja, a najvažniji je ignorisala

Olja Jelić Vesti 05.07.2023 14:10 0

Ispovest majke deteta koje ima autizam mnogima roditeljima može biti od pomoći.

Mugdha Kalra

Printscreen/Instagram

Mugda Kalra, majka, televizijska novinarka, blogerka, voditeljka i aktivistkinja za autizam, bila je na Bi-Bi-Sijevoj listi 100 žena koje nas inspirišu pre dve godine. Razlog? Budući da je majka deteta sa autizmom, Mugda je iz prve ruke videla iskušenja i nevolje sa kojima se suočavaju svi koji brinu o ugroženim pojedincima u društvu.

„Život se potpuno promenio kada sam dobila sina. Sa četiri godine dijagnostikovan mu je poremećaj iz autističnog spektra. Koliko god bilo teško jednom roditelju, počela sam da gledam na svet kroz drugu prizmu“, kaže ova majka iz Indije i dodaje da je dugo mislila da više nikada neće moći da radi i da je njena karijera završena.

 

 

„Da bih se odmorila, počela sam da pišem blog“, priseća se Mugda. Blog je počeo da privlači pažnju drugih majki koje su se našle u sličnoj situaciji. Shvatila je da postoje grupe za podršku, koje su je podstakle da nauči više o neurodiverzitetu i da vidi kako da pomogne deci, kao i njihovim starateljima, piše Roditelji.hr.

Njen sada 14-godišnji sin Madhav je rano pokazao znake autizma, ali je shvatila pravo stanje stvari tek kada je bio testiran za prijem u predškolsku ustanovu.

„Bilo je klasičnih znakova upozorenja, ali onih koje lako možemo zameniti za introverziju. Moj sin je voleo da provodi vreme sam, komunicirao je sa nekoliko ljudi. Govorio je, ali mu je rečnik bio ograničen. Često je izbegavao kontakt očima, bio je hiperaktivan. Iskreno, većina roditelja ne bi videla razlog za brigu i shvatili bi da nešto nije u redu tek kada je dete imalo 7 ili 8 godina“, kaže Mugda, koja je imala savršenu trudnoću.

 

 

Bila je zdrava, porodica ju je mazila i brinula o njoj, a prvi dani majčinstva prolazili su kao u snu. „Bio je divna beba. Pošto sam prvi put bila majka, morala sam mnogo da naučim. Malo biće koje je potpuno moje. Bila sam nervozna, kao i svaka majka. Ali u isto vreme sam uživala“, objašnjava ona. Ali stvari su polako počele da se menjaju kada je saznala za njegovu dijagnozu.

„Teško je pomiriti se sa dijagnozom autizma. Nikad nisi isti. Život se menja. Možete pokušati da nastavite po starom, negirate situaciju, budete ljuti, tužni ili jednostavno preuzmete kontrolu nad svojim životom, svojim detetom i vidite šta da radite“, kaže ova majka koja je odlučila da se koncentriše na vrline svog deteta.

 

 

„To su disciplina, snaga i strukturalizam. Dobar je u stvarima koje su mu često na rasporedu, koje se ponavljaju, bistar je i brzo vizuelno uči. Možda mu ne ide dobro sa učenicima, ali ako radite sa njim jedan na jedan, brzo uči. Danas je mnogo manje loših dana, jer dobro razumem svog sina. Mogu da predvidim njegove reakcije. Znam da izbegnem neke ružne situacije“, ističe ona i dodaje da je osim deteta briga podjednako važna i za roditelje.

„Trudim se da se brinem o sebi. Vežbam, a mentalno zdravlje održavam radom, druženjem sa prijateljima i sopstvenim životom“, kaže ona i upozorava roditelje da obrate pažnju na svoju decu.

Komentari (0)
Loading