Kako da znam da je moj partner toksičan: Naš psiholog otkriva pet znakova koji ga nepogrešivo odaju

Jelena Vukelić Vesti 01.02.2024 16:48 0

Uzajamno poštovanje, podrška i ljubav su osnove zdravog i srećnog partnerskog odnosa. Međutim, ponekad se dogodi da se naša veza pretvori u nešto toksično, što može ozbiljno narušiti naše emocionalno i mentalno blagostanje.

svađa

Shutterstock

Kako bismo očuvali svoje zdravlje i sreću, važno je biti svestan znakova toksičnosti kod partnera. Psihilog Marija Ostojić dala nam je nekoliko ključnih znakova koji mogu da ukažu da je vaš partner toksičan.

Kontrola i manipulacija

Toksični partneri često žele da imaju potpunu kontrolu nad vama i vašim životom. Oni će pokušati da vas manipulišu, postavljajući svoje potrebe i želje iznad vaših, ograničavajući vašu slobodu i izražavanje individualnosti. Osećate se kao da ste izgubili svoj identitet i da nemate kontrolu nad sopstvenim životom.

Konstantna kritika i omalovažavanje

Toksični partneri često koriste verbalno zlostavljanje kako bi vas povredili i umanjili vaše samopouzdanje. Redovno kritikuju sve što radite i izražavaju negativna mišljenja o vama. Njihove reči mogu biti uvredljive, ponižavajuće i demoralizirajuće, čime vas teraju da se osećate nesigurno i nedostojno ljubavi.

Emocionalna nestabilnost

Toksični partneri često pokazuju ekstremne promene raspoloženja i emocionalnu nestabilnost. Oni mogu biti veoma ljubazni i pažljivi jednog trenutka, a zatim se brzo pretvoriti u agresivne ili manipulativne osobe. Ova nepredvidivost stvara napetost i stres u vezi, ostavljajući vas da se osećate emotivno iscrpljeno i nesigurno.

Izolacija od prijatelja i porodice

Toksični partneri često pokušavaju da vas odvoje od vaših bliskih ljudi. Oni će vam postavljati prepreke u održavanju kontakta s prijateljima i porodicom, stvarajući osećaj izolacije. Cilj im je da budete potpuno zavisni od njih i da nemate nikoga na koga se možete osloniti osim njih.

Fizičko nasilje ili pretnje

Najekstremniji oblik toksičnosti je fizičko nasilje ili pretnje nasiljem. Ako vaš partner fizički zlostavlja ili preti vam, to je ozbiljan znak da je veza opasna i da treba potražiti pomoć.

Ako primetite ove znakove u svom partnerskom odnosu, važno je da sebi postavite granice i razmotrite da li je ta veza zdrava za vas. Nije lako napustiti toksičan odnos, ali vaše zdravlje i sreća su prioriteti. Potražite podršku od prijatelja, porodice ili stručnjaka kako biste prošli kroz proces ozdravljenja i izgradili zdrave i srećne veze u budućnosti.

Komentari (0)
Loading