Drugarice, otrovnice: Naš psiholog otkriva pet jasnih znakova da vas prijateljice mentalno i fizički uništavaju, a da toga niste ni svesni

Jelena Vukelić Vesti 24.08.2023 19:58 0

Ako odjednom počinjete da primećujete da ste nakon razgovora sa svojom prijateljicom čak i fizički smrznuti, veoma tužni, boli vas glava, pogoršava vam se raspoloženje, dobro se zapitajte s kakvim prijateljima provodite vreme

Drugarice, otrovnice: Naš psiholog otkriva pet jasnih znakova da vas prijateljice mentalno i fizički uništavaju, a da toga niste ni svesni

unsplash

Nema dileme, jako je teško u početku da prepoznamo toksičnu osobu u našem prijatelju ili partneru. Na kraju krajeva, mi smo otvoreni, prijateljski raspoloženi i uvek spremni da je razumemo i pomognemo. Dakle, u našoj projekciji, to važi i za ljude oko za nas.

Ako odjednom počinjete da primećujete da ste nakon razgovora sa svojom prijateljicom čak i fizički smrznuti, veoma tužni, boli vas glava, pogoršava vam se raspoloženje, pojavljuje se apatija ili iritacija… Ili: pričaš i osećaš se kao gubitnik,kao da živite pogrešno, uz pogrešnu osobu…

Psiholog Mirjana Knežević otkriva pet jasnih znakova da vas prijateljice mentalno i fizički uništavaju, a da toga niste ni svesni.

Konstantno iscrpljivanje energije

Ako se osećate iscrpljeno, emocionalno prazno ili umorno nakon druženja s drugaricom, to može biti znak da je odnos toksičan. Toksične osobe često zahtevaju previše pažnje, emocionalnu podršku ili manipulišu vašim vremenom i energijom.

Kritika i negativnost

Ako primetite da vas drugarica često kritikuje, nipodaštava ili se stalno fokusira na negativne aspekte vašeg života, to može biti znak toksičnosti. Odnos treba da bude podržavajući i da uključuje obostrano poštovanje, a konstantna negativnost može naštetiti vašem samopouzdanju i dobrobiti.

Uništava vam samopouzdanje

Njena omiljena fraza je „samo ću ti reći istinu“. A onda sledi: „ne možeš da nosiš tako kratke suknje sa takvim nogama“, „tvoj muž me je dugo gledao kada je bio sa tobom, mogu samo da zamislim šta radi kada nisi tu“. Ona zna vaše bolne tačke i sa zadovoljstvom ih pogađa. Ako ste upravo raskinuli sa nekim momkom, ona će uzbuđeno pričati o svojoj vezi. Ako se plašite visine, onda će vas ona stalno zafrkavati. Ako ste alergični na citruse, onda će ona svaki put „zaboraviti“ na to i za vaš dolazak osvežiti stan svim vrstama aroma citrusa.

Manipulacija i kontrola

Toksični ljudi često koriste manipulaciju i kontrolu kako bi ostvarili svoje ciljeve ili održali moć u odnosu. Ako primetite da vas drugarica manipuliše, nameće svoje mišljenje ili ignoriše vaše potrebe, to može biti znak da je odnos nezdrav.

Nedostatak podrške

Prijateljstva treba da budu uzajamna i da pružaju podršku u teškim vremenima. Ako primetite da je drugarica uvek fokusirana na sebe, ne pokazuje interes za vaše probleme ili ne pruža podršku kada vam je najpotrebnija, to može biti znak toksičnosti. To bi u praksi izgledalo ovako, vi joj nešto kažete o nekom svom problemu, a ona vas prekine i kaže "jao, a samo da znaš kako je meni...". 

Ako primetite ove znakove u odnosu s drugaricom, važno je razmotriti kako taj odnos utiče na vašu dobrobit. Ponekad je neophodno postaviti granice, razgovarati o problemima ili čak prekinuti prijateljstvo ukoliko je toksičnost previše štetna, savetuje naša sagovornica.

Komentari (0)
Loading