"Niko ne može da poljubi moju ćerku bez DOZVOLE": Mama izazvala lavinu komentara i podeljena mišljenja, da li preteruje?

Vesti 03.01.2023 19:00 0

Započela je "rat" na društvenim mrežama

"Niko ne može da poljubi moju ćerku bez DOZVOLE": Mama izazvala lavinu komentara i podeljena mišljenja, da li preteruje?

Printscreen/TikTok

Roditelji imaju pravo dan vaspitaju svoju decu kako žele i kako misle da je najbolje za sve. Ipak ne tako retko, pravila koja nisu u skladu i uobičajna, često se osude. 

Jedna mama iz Australije Britani Bekter, ostala je hit na društvenim mrežama nakon što je objasnila da ne dozvoljava nikome, čak ni svojim roditeljima, da zagrle ili poljube njenu ćerku ukoliko dete to ne dozvoli.

- Kao roditelj, praktikujem pristanak sa svojom ćerkom i to me jako muči, pa sam mislila da na TikToku razgovaramo o tome. Možemo li, molim vas, da normalizujemo činjenicu da odrasli ne moraju uvek da ljube i grle decu? Moja ćerka uskoro puni dve godine i ja je učim pristanku maltene otkad je rođena, i bilo bi mnogo je*eno lakše kada odrasli ne bi bili u fazonu 'Šta?! Moramo da je pitamo da je poljubimo i zagrlimo?', iako sam im objasnila milion puta - rekla je ova mama.

Istakla je da joj smetaju situacije kada devojčica odbije poljubac, stariji pokušavaju da joj pokažu kako ih je uvredila.

- Moja ćerka i njeno telo ne postoje da bi se neko osećao prijatnije ili voljenije, to nije njen problem, kao ni moj to što starije generacije nisu našle vremena da nauče da regulišu svoje emocije tako da pristanak ne bude zanemaren - rekla je mlada mama. 

- Ničija osećanja nikada neće biti važnija od prava moje ćerke na sopstveno telo i sigurna sam da joj neću dozvoliti da odraste u okolini gde: 1) ne zna da kaže ne, 2) ne zna kako izgleda kada se njeno 'ne' poštuje. Bake i deke su bolji od toga - dodala je.

Dalje u videu objasnila kako se nosi sa bakama i dekama koji konstantno prelaze granice kojima uči ćerku.

- Ne morate da žrtvujete svoje niti granice kojima učite svoje dete kako bi se neko drugi osećao lepše. Njihove emocije su njihove i samo njihove. Ono što možete da uradite da biste sprečili svađu je da im kažete da razumete kako se osećaju, ali da vi kao porodica praktikujete pristanak i da biste cenili ako i oni to poštuju - istakla je. 

- Ja ohrabrujem svoju 21-mesečnu ćerku da bude bliska sa mojim roditeljima i jako ih voli. Zaista ne razumem tvoju ljutnju - komentar je jedne mame.

Druga žena napisala je da i ona na isti način vaspitava svoju dvogodišnjakinju, te da se sada češće viđaju sa njenom majkom, devojčicinom bakom, jer ne poštuje granice. "Ne osećam krivicu", dodala je.

-Ja i sama tražim dozvolu od svoje ćerke da je poljubim. Ako ne želi, to je njen izbor. Ne mislim da me manje voli kada mi kaže ne - jedan je od komentara, dok je bilo i dosta onih koji su se zahvaljivali na ovom videu.

- Hvala t! Moja svekrva pokušava da namami dete poklonima i slatkišima u zamenu za poljubac, a kada moja trogodišnjakinja to odbije, svekrva je povređena - napisala je jedna žena.

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading