Andrea (32) iz Beograda imala je TRI spontana, kada je PONOVO zatrudnela doktori su je UPOZORILI da su šanse da RODI male: "Umesto da se radujem, ja sam plakala kao kiša"

A.O/Noizz Vesti 29.10.2021 19:34 0

Pored toga što je imala pune ruke zdravstvenih problema, Andrea se naslušala mnogih prognoza kako će izgledati njen život ukoliko vantelesna oplodnja ne uspe

Andrea (32) iz Beograda imala je TRI spontana, kada je PONOVO zatrudnela doktori su je UPOZORILI da su šanse da RODI male: "Umesto da se radujem, ja sam plakala kao kiša"

Shutterstock

Beograđanka, Andrea M. (32) je prošla kroz pravi "pakao" na putu za potomstvo. Iako je njena prva trudnoća tekla mirno i rečeno joj je da trudnoća nije rizična u trećem mesecu osetila je čudne bolove.

- Hitno su me odveli u bolnici i rekli spontani pobačaj. Od tada kreće moja agonija - ispričala je Andrea za "Noizz".

Fizički oporavak joj nije bio težak, ali psihički neizdrživ.

- Ne mogu nikome da opišem taj strah da ponovo zatrudnim i misli šta bi bilo kad bi bilo. Strah je preovladao želju da postanem roditelj i sami pomen na trudnoću mi je budio jezu. Ali mi je pomogla drugarica koja je prošla kroz isto da ponovo stanem na noge i da prebolim situaciju. Ponovo sam zatrudnela nakon godinu dana - kaže Andrea.

Ni ova trudnoća nije bila uspešna pa je ponovo izgubila bebu, a onda se sve to desilo i po treći put!

- Govorili su mi doktori da ne znaju razlog spontanih pobačaja, proveravala sam insulinsku rezistenciju, trombofiliju, sve što su rekli i svaki put su nalazi bili uredni. Oni sve nekako olako shvataju, razumem da im je to svakodnevica i da ja nisam usamljeni slučaj, ali mi nisu pružili neku podršku i nadu da će se sve smiriti. Već je počelo komešanje oko toga da li ću uopšte uspeti da iznesem narednu trudnoću - priseća se ona.

Nažalost, spontani pobačaji nisu jedino što je Andrea doživela na putu ka roditeljstvu.

- Pre skoro dve godine sam na poslu osetila oštar bol ispod stomaka, zavrtelo mi se u glavi i osećala sam se baš loše. Mislila sam da je nešto trenutno i da će da prođe, ali me je slomilo odjednom da nisam mogla da se pomerim. Zvala sam supruga i nisam imala ni snage da dođem do kola, onesvestila sam se - priseća se Andrea i dodaje da se seća da je došla Hitna pomoć po nju i da je tada počela "nova saga".

Jedan doktor joj je rekao da ima vanmateričnu trudnoću i da mora hitno da se operiše, a drugi je rekao da nije nikakva žurba u pitanju. Dok je Andrea ležala na krevetu u bolovima i slušala njihovu prepirku pojavio se i načelnik koji je presudio da ipak mora hitno da je prebace u salu.

Odstranili su joj jedan jajovod i rekli da jedino što još može da proba jeste vantelesna oplodnja.

- Bila sam četiri dana u bolicu i kući se oporavljala jače od mesec dana. Ali rekla sam sebi da nema odustajanja kad sam već sve ovo prošla. Počela sam da se informišem o vantelesnoj oplodnji i da vidim gde mogu da radim, kako, kada, šta. Sve mi je to tada bilo strano. Pominjali su i slabu prohodnost drugog jajovoda i da je i ta vantelesna pod znakom pitanja. Tačno godinu dana nakon operacije sam dobila neke mučnine. Mislila sam da je na psihičkoj bazi od tog dana, stresa, opterećenja i svega kroz šta smo prošli. Pripremali smo se da odemo po prve analize na putu za veštačku oplodnju - priča naša sagovornica.

Kako navodi, na nagovor supruga i drugarice uradila je test na trudnoću jer su počele da je bole grudi.

- Ovo mi je bio četvrti u nizu testova koji je pokazao pozitivan rezultat. Umesto da se radujem, ja sam plakala kao kiša jer sam mislila da ću ponovo da preživljavam isto i da se moja agonija nikad neće završiti. Ovog puta sam se prevarila, rodila sam zdravog sina bez ikakvih komplikacija - zaključuje Andrea.

Komentari (0)
Loading