Jedna vrsta MEDUZA preplavila je JADRANSKO MORE: Stručnjaci objasnili koliko su OPASNE, evo šta da uradite ako se OPEČETE

Vesti 01.07.2022 21:45 0

O meduzama u Grčkoj se pisalo, ali su se one sada pojavile i u Jadranskom moru.

Jedna vrsta MEDUZA preplavila je JADRANSKO MORE: Stručnjaci objasnili koliko su OPASNE, evo šta da uradite ako se OPEČETE

Shutterstock

Zanimljivo je da su preplavile severni deo Jadrana. Male su, žuto-braon i imaju karakteristične crte, a susret sa njima je veoma neprijatan.

“Iz njenog klobuka se produžuju 24 lovke koje mogu da porastu do metra i one sadrže žarne stanice koje mogu, u dodiru s kožom, da izazvu jako bolne opekline, objasnila je Tamara Sović, biolog, Aquarium Pula, za HRT.

U Centru za istraživanje mora u Rovinju kažu da svakog dana dobijaju snimke želatinoznih organizama koji plivaju u vodi, mnoštvo poziva i fotografija.

“To je dobar način da se vidi distribucija vrste, koliko ih je i gde se najčešće pojavljuju”, objasnila je dr Tjaša Kogovšek iz Centra.

Ona takođe smatra da je velika zainteresovanost građana povezana sa činjenicom da je reč o vrstama koje mogu da opeku.

“Kompas meduza može da opeče i njen dodir može da boli, posebno one s osetljivom kožom i decu, ali za otprilike 24 sata sve bi trebalo da prođe”, kaže dr Kogovšek.

A na pitanje odakle toliko meduza, rekla je:

“More je drugačije ove godine. Meduza može da se adaptira na promene lakše nego recimo plave ribe”, objašnjava dr. Kogovšek i dodaje da je posledica tolikog broja meduza možda temperatura, a možda je i neki drugi faktor.

Na pitanje da će ih biti tokom celog leta rekla je da su meduze u vodi prisutne tokom cele godine, a najviše ih ima tokom zime.

“Sada je sezona kompas meduza, od februara do jula. Onda slede druge vrste, svaka vrsta ima svoju sezonu kad se javlja”, objasnila je.

Meduze ne bi trebalo da budu preterano opasne, ali ipak bi trebalo da vodite računa da vas ne opeku.

“Pozivam kupače da ih ne diraju. To su žarnjaci, a svi žarnjaci imau otrove, ne znamo kako ti otrovi mogu da deluju ”, rekla je na kraju dr Kogovšek.

A šta ako se ipak sretnete sa njima i ako vas opeku?

“Opasnost da se dogodi neka alergijska reakcija, to se obično događa kada meduze, bilo koje meduze, dođu u kontakt sa sluzokožom naročito u disajnim putevima. Ne dao bog da ih progutate, u tom slučaju je to po život opasno. Sve ostalo su alergijske reakcije koje mogu biti lokalne, rekla je Tatjana Bilić, iz Hitne pomoći Pula, rekla je za HRT.

Mesto dodira je dovoljno isperete morskom vodom, nikako slatkom, i da namažete kremom koja hladi. Kod lekara se ide samo ako se jave teške alergijske reakcije.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading