Ovo su ZDRAVICE za najradosniji HRIŠĆANSKI praznik: Za trpezom sa svojom porodicom izgovorite ove reči i pratiće vas sreća u narednoj godini

Vesti 07.01.2022 11:00 0

Izgovorite ove zdravice na najradosniji hrišćanski praznik i vašim domom će teći blagostanje i mir

Ovo su ZDRAVICE za najradosniji HRIŠĆANSKI praznik: Za trpezom sa svojom porodicom izgovorite ove reči i pratiće vas sreća u narednoj godini

Shutterstock

 

Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru. Hristos se rodi!

Zdravica polaznika za vreme Božićnog ručka:

“Napijam, brate domaćine, u tvoje zdravlje, za tvoj žitak i užitak. U zdravlje tvoje dečice i ženice, neka vas dragi Bog i današnji Božić u svakoj sreći podrži! Dičimo se tvojim porodom, kao nebo rujnom zorom, kao Đurđevdan zelenom gorom! Što god radio, Bog ti od zla branio! Sa dušmaninom se uspešno borio i nikada ga ne molio! Da Bog da!”

- Domaćine, srećni sine, Srećan ti Božić! Od neba ti rodilo! Od zemlje rodilo! U klasu ti bilo klasato, U busu busasto, U struku trsato, U gumnu rpato, Da imaša da dijeliš Voljnu i nevoljnu. Svakoga u domu dočekivao, Nikad ti u kući ne presušilo, A najviše sebi ostavio! Ko goć ti za trpezom sedio, Svak sit, napit i zadovoljan odlazio! Za sva tvoja dobra dela Bog ti platio! Da Bog da!

P- od našim se šljemenom Muške glave rađale i ženile, a devojke udavale. Svaki nas milovao, a dušman nikad ne naudio, da Bog da! Sad svi zdravo i ja s vami!

Nek Hristovo Sveto drvo podari nam sreće prvo, nek tamjan zamiriše nek veseljem kuća diše, nek nam srećom dom zablista za rođenje Boga Hrista. HRISTOS SE RODI!

Komentari (0)
Loading