"Stop" aknama uz pomoć TikTok trenda: Svi se kunu u njega, a eksperti upozoravaju na jedno

Vesti 24.01.2024 18:43 0

Ovo može biti zabavna praksa za negu kože i piling

ulje

Shutterstock

,,Oil Gritting" – odnosno dugotrajna masaža uljem je najnoviji beauty trend protiv akni koji je osvojio TikTok. A, šta kažu dermatolozi?

Davno je prošlo vreme kada smo pokušavale sve one beauty trikove i hakove bez ikakvog razmišljanja, samo na prvu preporuku prijateljice. Iskustvo nas je naučilo da ovakva brza rešenja često mogu da izazovu probleme na koži. Zato, uvek prvo pitamo dermatologe.

Šta je ,,Oil Gritting"?

Viralni TikTok ,,hack" koji tvrdi da uklanja mitesere trljanjem lica uljemu trajanju od 5 do 15 minuta. I ako je verovati snimcima koji su viralni na ovoj mreži, on itekako deluje.

„Samo nanesete stvarno dobro ulje na lice na pet minuta i doobro ga umasirate“, tvrdi Hasini Kej, kreator ,,beauty" sadržaja.

Masaža lica

Shutterstock

 

Logika ove tehnike jeste da će korišćenje ulja za kontinuiranu masažu tokom 5-15 minuta izbaciće sve nečistoće na bazi ulja koje se nalaze u vašoj koži, na površinu. A bez nečistoća i masnoća – nema ni akni. Dokaz? Ulje koje skinete nakon ovako duge masaže sadrži mrvice, poput peska. Kontent kreatori tvrde da su to dubinske nečistoće iz kože.

Sve deluje super lako i super efikasno. Ali, da li je sve zaista tako sjajno kao što se čini?

Deluje li masaža uljem protiv akni?

Oni upozoravaju da je cela priča o  masaži uljem malo previše dobra da bi bila istinita.

akne

Shutterstock

 

Kako tvrde dermatolozi, tokom masaže ulje zaista radi piling. Ono skida površinski sloj masnoća sa vaše kože i čini je privremenio glatkom i sjajnom. Ali! Ono uopšte ne izvlači dubinske nečistoće, ne čisti lojne žlezde, ne leči akne… Gromuljice koje se vide kasnije samo su tragovui nečistoće koji bi se videli posle svakog najobičnijeg pilinga.

Da li masaža uljem protiv akni može da ima negativne efekte?

Ako imate osetljivu kožu ili kožu sklonu aknama, ,,Oil Gritting" možda nije pogodan za vas. Budite oprezni kada masirate lice toliko dugo jer bi to moglo samo po sebi da stvori neku iritaciju.

Ulje

Pexels

 

Takođe, nipošto ne koristite kuhinjska ulja. To će gotovo sigurno dovesti do negativne reakcije. Ako već hoćete da probate trend, onda se opredelite za skvalan, šafranik ili vitamin E.  Oni su nekomedogeni i deluju na sve tipove kože, prenosi Lepota i Zdravlje.

Konačna presuda

Ovo može biti zabavna praksa za negu kože i piling, ali dugo traje, a ne donosi posebne rezultate. Mnogo bolji rezultati, tvrde dermatolozi, postižu se dvostrukim čišćenjem lica. 

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading