Novi viralni trend za kojim su žene poludele: Uz pomoć slane vode do perfektne i blistave kože

Olja Jelić Vesti 02.12.2023 08:15 0

Slana voda delotvorna je na mnogim poljima, a najnoviji viralni trik jeste da upravo ona pomaže u suzbijanju akni.

Nega kože

Shutterstock

Živimo u vremenu kada prihvatamo jedino brza, instant rešenja za naše probleme, pa je tako slana voda upravo najnoviji „kec u rukavu“ kada je reč o nezi kože.

Da li je zaista ovo istina? Dermatolozi su složni u jednom: Slana voda pomaže u suzbijanju akni samo ako je okeanska, ali čak i tada efekat je ograničen. Slana okeanska voda može isušiti bubuljice i pružiti protivupalni učinak na blage akne, ali ne deluje na teške oblike stanja. 

Dermatolozi upozoravaju da, iako slana morska voda daje minimalne rezultate u lečenju akni, ne biste trebali posezati za ovim oblikom lečenja.

Zašto? Slana voda deluje kao mehanički piling i nežno uklanja gornji sloj kože. Kada se koža zahvaćena aknama nežno ljušti, oseća se učinak zaglađivanja, posvetljivanja tena.

Slana voda

Shutterstock

 

No, koža postaje suva i kako bi to kompenzovala, proizvodi sve više i više sebuma. Svi znamo da pojačano lučenje sebuma dovodi samo do novog začepljenja pora i još težih oblika akni.

Slana voda protiv akni – neželjeni efekti

Prvo što treba zapamtiti: slana morska voda i slana voda nisu isto. Efekti slane vode na akne o kojima su govorili odnose se samo na morsku vodu koja ima isti ph kao i problematična koža, oko 8.

Kuhinjska so je druga priča: ona je zrnatija i može izgrebati ili oštetiti kožu. Okeanska voda sadrži bogate minerale pogodne za kožu poput magnezijuma, kalcijuma i kalijuma koji mogu pomoći u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne i kožnih infekcija te ubrzati proces ozdravljenja.

Slana voda

Shutterstock

 

Slana voda iz slavine nema ništa od ovoga. Osim toga, ni morska voda nema tako snažno antimikrobno i protivupalno delovanje kao salicilna ili glikolna kiselina.

Slana voda tačnije njeno delovanje na akne su minimalni i traju kratko. Tip kože igra ulogu u odlučivanju da li je umivanje slanom vodom dobra ideja ili ne. 

Nega kože vrata – Evo zašto ne treba zapostavljati ovaj deo tela!
Izbegavajte čišćenje slanom vodom ako vam je koža suva, osetljiva ili sklona cističnim aknama, ekcemima, rozaceji ili psorijazi. Slana voda će samo pogoršati situaciju. 

I zapamtite: pranje slanom vodom dva puta dnevno dovoljno je da se koža osuši.

Kako se koristiti slana voda protiv akni?
Ako ipak odlučite isprobati akne tretirati slanom vodom, zapamtite da postoji ispravan i pogrešan način korištenja ovog viralnog trika. 

Morska voda je prava stvar. Slana voda koju ste napravili kod kuće nije. Ako vam morska voda nije pri ruci, posegnite za kozmetikom koja sadrži sastojke iz mora, piše Grazia.hr.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading