Izaberite najbolju kremu protiv bora: Ne verujte na reč proizvođaču, već sami testitrajte proizvod

Vesti 15.12.2023 17:33 0

Kreme protiv bora su često hidratantne kreme sa aktivnim sastojcima koji nude dodatne prednosti...

krema

Shutterstock

Da li znate koje su najefikasnije kreme protiv bora i kako da izaberete onu koja je najbolja baš za vas?

Svi mi kupujemo kreme i losione protiv bora u nadi da će nam koža izgledati zategnutije, svežije i mlađe. Ali, koliko najpopularnije kreme protiv bora zaista rade posao?

To često zavisi od toga šta je u proizvodu i koliko dugo ga koristite. Pošto kreme protiv bora nisu lekovi, one ne moraju da se podvrgavaju naučnim istraživanjima kako bi se utvrdila njihova stvarna efikasnost. Upravo stoga, ostaje nam da verujemo na reč proizvođaču ili da sami testiramo efikasnost.

krema

Shutterstock

 
Uobičajeni sastojci u kremama protiv bora

Većina krema protiv bora bazira se na hidrataciji naše kože. To znači da privremeno puni našu kožu vlagom, čineći linije i bore manje vidljivim. Hidratantne kreme su losioni, kreme, gelovi i serumi napravljeni od vode, ulja i drugih sastojaka, kao što su proteini, voskovi, glicerin, laktat i urea.

Kreme protiv bora su često hidratantne kreme sa aktivnim sastojcima koji nude dodatne prednosti. Ovi dodati sastojci su namenjeni poboljšanju tonusa kože, teksture, finih linija i bora. Koliko dobro ovi proizvodi deluju zavisi delimično od vašeg tipa kože i aktivnog sastojka.

Šta sadrže najefikasnije kreme protiv bora?

Evo uobičajenih sastojaka hidratantnih seruma i krema koji mogu poboljšati izgled vaše kože. Koje god proizvode da izaberete, pročitajte uputstva na etiketi.

Retinol

Ovo je proizvod napravljen od jedinjenja vitamina A. Slabiji je od retinoida, koji se nalazi u mnogim proizvodima za koje je potreban recept. Retinoli i retinoidi nisu bezbedni za upotrebu tokom trudnoće, piše Lepota i Zdravlje.

Vitamin C (askorbinska kiselina)
vitamin c

Shutterstock

 

Vitamin C sam po sebi ne pomaže mnogo, ali kada se doda u serum protiv bora i redovno koristi, smanjuje štetu od sunca i zagađenja i ujednačuje boju kože. Vitamin C takođe pomaže vašoj koži da proizvodi kolagen. Ako se odlučite za vitamin C, neka vaša krema ima i  L-askorbinsku kiselinu. Čuvajte svoj proizvod sa vitaminom C dalje od vazduha i sunčeve svetlosti da bi duže trajao.

Niacinamid

Ova supstanca je povezana sa vitaminom B-3 (niacin). Koristi se u serumima, maskama, hidratantnim kremama i kremama protiv bora. Može smanjiti znake starenja i promene boje kože. Niacinamid može imati smirujući efekat na kožu, čineći vašu kožu sposobnijom da iskoristi druge sastojke u vašoj kremi. Nanesite ga dva puta dnevno.

Bakučiol

Ova supstanca je nežnija od retinola i bezbedna je za upotrebu tokom trudnoće. Koristi se u serumima i hidratantnim kremama. Smanjuje znake starenja i promene boje kože. Bakučiol je iz tradicije ajurvedske medicine. Nanesite ga dva puta dnevno.

Traneksamična kiselina

Ova supstanca je izvedena iz aminokiseline lizina. Osvetljava kožu i smanjuje promene boje i melazmu. Nanesite ga dva puta dnevno, sa kremom za sunčanje.

Azelaična kiselina

Ovo je nežna supstanca koja dobro funkcioniše kada se kombinuje sa drugim sastojcima u vašem serumu protiv bora ili hidratantnoj kremi. Bezbedna je za upotrebu tokom trudnoće. Azelaična kiselina je antibakterijski agens i sredstvo za osvetljavanje kože. Nanesite ga do dva puta dnevno.

Šta treba da uzmete u obzir kada birate najefikasnije kreme protiv bora?
bore

Shutterstock

 
Cena

Cena nema veze sa efektivnošću. Krema protiv bora koja je skuplja možda neće biti efikasnija od jeftinijeg proizvoda. Koncentracija aktivnih sastojaka

Koliko će krema biti efikasna zavisi od koncentracije aktivnih sastojaka. Dakle – uporedite ovaj parametar ako se dvoumite između dve kreme.

Koliko brzo deluje

Verovatno ćete morati da koristite kremu protiv bora jednom ili dva puta dnevno tokom mnogo nedelja pre nego što primetite bilo kakvu promenu na svojoj koži. 

Negativni efekti

Neki proizvodi mogu izazvati iritaciju kože, osip, peckanje ili upalu. A neki proizvodi se ne mogu koristiti tokom trudnoće. Obavezno pročitajte i pratite uputstva za proizvod da biste ograničili neželjene efekte. Može pomoći odabir proizvoda koji ne izazivaju alergijske reakcije i akne. Možda ćete videti ove označene kao hipoalergene i nekomedogene. Izaberite proizvode koji nude liniju za pomoć potrošačima u slučaju da imate pitanja.

Preporuke mogu biti mač sa dve oštrice

Samo zato što se vaša prijateljica zaklinje u proizvod ne znači da će raditi za vas. Ljudi imaju različite tipove kože. Nijedan proizvod ne funkcioniše isto za sve.

bore

Shutterstock

 
Kako napraviti pravu rutinu nege kože?

Serumi i kreme protiv bora mogu učiniti sitne bore manje uočljivim. Vaši rezultati mogu zavisiti od toga koliko često koristite proizvod, vrste i količine aktivnog sastojka u njemu i vrste bora koje želite da tretirate.

Ovo su najpouzdaniji načini da sprečite i smanjite bore:

  • Zaštitite kožu od sunca. Izlaganje UV svetlu ubrzava prirodni proces starenja vaše kože, izazivajući bore i grubu, flekavu kožu. U stvari, izlaganje suncu je razlog broj 1 za znakove starenja kože, uključujući neujednačenu pigmentaciju. Zaštitite kožu tako što ćete ograničiti vreme koje provodite na suncu i uvek nositi zaštitnu odeću i šešir. Takođe, koristite kremu za sunčanje na izloženoj koži tokom cele godine kada ste na otvorenom.Čak i sunčeva svetlost koja sija kroz prozore može povećati znake starenja kože kao što su bore. Tako da je takođe korisno da steknete naviku da svakodnevno koristite proizvod koji sadrži kremu za sunčanje, čak i ako ne planirate da budete napolju svakog dana. Barem koristite proizvod na licu, dekolteu i rukama.
  • Koristite hidratantne kreme. Hidratantne kreme ne mogu sprečiti bore, ali zadržavaju vodu u koži, privremeno maskirajući sitne linije i nabore.
  • Ne pušite. Pušenje izaziva sužavanje krvnih sudova u spoljašnjim slojevima kože. Takođe oštećuje kolagen i elastin. Ova vlakna daju vašoj koži snagu i elastičnost. Kao rezultat, koža počinje prerano da opada i da se bora. Možete poboljšati ton i teksturu svoje kože i sprečiti više bora prestankom pušenja.

Dermatolog vam može pomoći da kreirate personalizovani plan za negu kože tako što će proceniti vaš tip kože, proceniti stanje vaše kože i preporučiti proizvode koji će verovatno biti efikasni. 

 

Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)
Loading