Najefikasnija prirodna zamena za kolagen: Ako vam se ne daje novac na preskupe kreme, obavezno probajte ove prirodne sastojke

Vesti 29.05.2023 11:12 0

Kada je u pitanju nega kože i borba protiv starenja, kolagen je jedan od najpopularnijih sastojaka na tržištu, za njega postoji i prorodna zamena, a evo o čemu se radi

krema

Shutterstock

 

Kolagen je protein koji se prirodno nalazi u našoj koži i odgovoran je za njenu čvrstoću, elastičnost i mladolik izgled. Kako starimo, nivo kolagena u koži opada, što može dovesti do pojave bora, gubitka volumena i opuštanja kože. Kako bismo održali i poboljšali nivo kolagena u koži, mnogi koriste kreme i proizvode sa dodatkom kolagena. Međutim, ako preferirate prirodne alternative, postoje neki sastojci koji mogu pružiti slične benefite kao kreme sa kolagenom.

Vitamin C:

Vitamin C je ključni sastojak u proizvodnji kolagena. On ima antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti kolagena od oštećenja slobodnih radikala. Također podstiče sintezu kolagena i pomaže u održavanju čvrstoće i elastičnosti kože. Možete koristiti proizvode sa vitaminom C ili konzumirati hranu bogatu ovim vitaminom kao što su citrusi, paprike, brokoli i šipak.

Ekstrakt zelenog čaja:

Zeleni čaj sadrži antioksidante koji pomažu u zaštiti kolagena od enzima koji ga razgrađuju. Također može podstaći proizvodnju kolagena i poboljšati elastičnost kože. Možete koristiti proizvode sa ekstraktom zelenog čaja ili konzumirati zeleni čaj kao napitak ili dodatak ishrani.

Bakuchiol:

Bakuchiol je biljni sastojak koji ima slična svojstva kao retinol, a može pomoći u povećanju proizvodnje kolagena i poboljšanju teksture kože. On je prirodna alternativa za retinol i pogodan je za osetljivu kožu. Bakuchiol možete pronaći u određenim kremama i uljima za negu kože.

Hidrolizirani kolagen:

Hidrolizirani kolagen je oblik kolagena koji se lako apsorbuje u kožu. Može pomoći u hidrataciji kože, poboljšanju elastičnosti i smanjenju pojave bora. Hidrolizirani kolagen možete koristiti kao dodatak ishrani ili u obliku seruma ili krema za negu kože.

Važno je napomenuti da nijedan prirodni sastojak ne može potpuno zameniti prirodni kolagen u koži. Međutim, korišćenje proizvoda sa ovim sastojcima može pomoći u očuvanju i poboljšanju nivoa kolagena u koži na prirodan način. Kao i kod bilo koje nove rutine za negu kože, preporučuje se da se konsultujete sa dermatologom ili stručnjakom za negu kože kako biste odabrali najbolju opciju za svoje potrebe.

Komentari (0)
Loading