Ljubite se na vetru? Otkrivamo 6 razloga zašto se usne suše tokom zime i kako da ih negujete

Vesti 24.11.2023 19:52 0

Brojni faktori u ekstremnim i dužim periodima, oštećuju usne...

usne

Shutterstock

Suve i ispucale usne zimi su za mnoge prava noćna mora. I svi smo se sa tim bar jednom susreli. A da li znate zašto se to dešava?

Prema stručnjacima, to što su nam usne suve i ispucale, možemo okriviti biološki sastav samih usana. “Usne su predisponirane da postanu suve, jer imaju relativno nisku gustinu lojnih žlezda u poređenju sa drugim delovima tela”, objašnjava dermatolog dr Dendi Engelman. Pored toga, postoji mnoštvo spoljnih faktora koji mogu isušiti usne i izazvati njihovo pucanje. A koji su to faktori?

usne

Shutterstock

 
Najčešći razlozi za suve i ispucale usne zimi

1. Spoljašnji uticaji

Dr Engelman ističe da su naše usne stalno izložene spoljašnjim uticajima, uključujući suv vazduh, vetar i smena tole i hladne temperature (izlazak iz zagrejanih prostorija napolje). Sve to, u ekstremnim i dužim periodima, oštećuje usne.

Rešenje: Izaberite dobar balzam za usne i nanosite ga više puta dnevno. “Glavno rešenje za suve usne je da ih održavate vlažnim i zaštićenim“, kaže dr Engelman. Osim toga, preporučuje se korišćenje ovlaživača u spavaćoj sobi tokom hladnih zimskih meseci kako bi se povećala vlažnost vazduha. To će pomoći da se smanji suvoća usana tokom noći.

2. Kumulativna izloženost UV zračenju

Izlaganje usana suncu bez SPF zaštite može dovesti do stanja poznatog kao aktinični heilitis — prekancerozne lezije koja se manifestuje kao suve i ispucale usne.

Usne

Shutterstock

 

Rešenje: Dajte svojim usnama zaštitu od sunca koju zaslužuju korišćenjem balzama za usne sa SPF-om. I treba ga koristiti čak i u zimskim mesecima, piše Lepota i Zdravlje.

3. Stalno oblizivanje usana

“Naše usne su u čestom kontaktu sa našom pljuvačkom, koja sadrži digestivni enzim alfa-amilazu koji razgrađuje kožu” objašnjava dr Engelman. “Ovo je jedan od razloga zašto oblizivanje usana nije efikasan način da ih rehidrirate.”

Rešenje: Odmah prekinite s ovom štetnom navikom! I redovno koristite hidratantni i hranljivi balzam za usne. To će smanjiti potrebu za oblizivanjem.

4. Iritantni sastojci

Određeni proizvodi namenjeni za nanošenje na usnama mogu ih isušiti i uzrokovati pucanje. “Neki ruževi, sjajevi i balzami sadrže sastojke koji isušuju usne”, kaže dr Engelman. Ona preporučuje da pazite na sastojke poput mentola, fenola i kamfora, koji se dodaju za piling ili stvaraju efekat napunjenosti ili hlađenja. “Ovi proizvodi za usne su sasvim u redu ako želite da u kratkom roku napravite glatkije ili punije usne. Ali nisu najbolji izbor ako patite od suvoće usana,” dodaje dr Engelman. Pored toga, neki proizvodi za usne koji sadrže dodatne mirise ili konzervanse mogu izazvati ispucale usne.

Usne

Shutterstock

 

Rešenje: Ako proizvod za usne sadrži sastojke koji mogu da ih isuše, najbolje je da prekinete upotrebu i pronađete drugi koji je prikladniji za ispucale usne. Alternativno, ako se radi o sjaju za usne ili drugom obaveznom proizvodu s kojim ni u snu ne želite da se rastanete, pokušajte da prvo napravite barijeru koristeći balzam za usne dobrog kvaliteta.

5. Kontaktni dermatitis

Sa toliko različitih stvari koje svakodnevno dolaze u kontakt s usnama, moguće je da su vaše usne ispucale kao rezultat onoga što je poznato kao kontaktni dermatitis. Što znači, možda ste alergični na proizvode koje koristite na ili oko usana.

Rešenje: Ako mislite da ste alergični na balzam ili sjaj za usne, prestanite jedno vreme da koristite taj proizvod da biste videli da li će biti poboljšanja.

6. Manjak vitamina

Iako nije tako uobičajen, možda se krivac za suve usne krije unutra. Nedostaci vitamina, kao što je manjak cinka, mogu dovesti do suvih ili ispucalih usana.

Rešenje: Proverite krvnu sliku ili idite na testiranje biorezonantnom metodom (to se često vrši po apotekama u sklopu akcijskog sniženja određenih suplemenata). 

 

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading