Doktor objasnio koliko često treba prati kosu: Ovo je jedino ispravno ako hoćete da sprečite opadanje

Olja Jelić Vesti 03.06.2023 08:00 0

Od nedostatka proteina do intenzivnog oblikovanja, mogu postojati različiti okidači za gubitak kose.

kosa

Shutterstock

Prema rečima stručnjaka, dr Amira Kana, određeni znaci upozorenja mogu da ukazuju na abnormalno opadanje kose.

"Imamo oko 100.000 vlasi na glavi i prirodno gubimo između 50 i 100 vlasi dnevno. Postoji prirodni ponovni rast, tako da to ne primećujemo, ali za neke ljude gubitak kose može biti zaista stresan. Simptomi i znaci na koje treba obratiti pažnju uključuju, posebno, pojave kao što su povlačenje linija kose, prošireni razdeljak, svrab, upaljeno vlasište. Sve te stvari mogu ukazivati na to da gubite više kose nego što je normalno", objašnjava on.

Kosa

Shutterstock

 

Postoji mnogo potencijalnih uzroka gubitka kose, pri čemu hormoni igraju veliku ulogu u ovom procesu. Iako je na neke faktore rizika teško uticati, drugi se mogu promeniti.

Dr Amir Kan ističe da je, između ostalog, veoma važno to koliko često perete kosu.

"Postoje jednostavne stvari koje svi možemo da uradimo, razmislite o tome koliko puta perete kosu. Ne bi trebalo da perete kosu više od dva ili tri puta nedeljno. Pranje kose oduzima njena prirodna ulja, koja je štite", naveo je on.

kosa

Shutterstock

 

Još jedan važan faktor kada je u pitanju pranje kose je temperatura vode.

"Izbegavajte veoma toplu i veoma hladnu vodu. I jedno i drugo oštećuje kosu i može da je oslabi", tvrdi ovaj doktor.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, nega kose ne bi trebalo da uključuje previše uređaja koji emituju toplotu, kao ni teških hemikalija.

"Ograničite koliko puta sušite kosu fenom, koliko često je ispravljate ili koristite veoma teške hemikalije na kosi", zaključio je dr Kan.

 

Komentari (0)
Loading