Valentino je modu obojio u CRVENO: Juče je proslavio 91. rođendan, a njegove kreacije su VANVREMENSKE!

Vesti 12.05.2023 15:00 0

Za italijansku modnu kuću "Valentino" čuli su i oni koji ne prate trendove, a oni upućeniji znaju da iza ovog, danas jednog od najmoćnijeg, brenda u svetskoj modnoj industriji stoji njen vlasnik i pokretač Valentino Garavani.

Valentino je modu obojio u CRVENO: Juče je proslavio 91. rođendan, a njegove kreacije su VANVREMENSKE!

Profimedia

Modni kreator Valentino Garavani je juče proslavio 91. rođendan, i mada se pre desetak godina zvanično povukao iz ateljea, njegove ideje i vizije tim dizajnera na čelu sa Pjerpaolom Piciolijem i dalje sprovodi u delo.

I aktuelna kolekcija "Red Valentino" obojena je u crveno, omiljenu Garavanijevu boju, odiše holivudskim šikom i upravo je to neizostavan motiv u gotovo svim sezonama.

 

 

Valentinove haljine se lako prepoznaju, rađene su od najfinije svile, šifona, čipke, često imaju i delikatne, unikatne vezove, pa čak i šavove. Garavani je među svojim kolegama poznat kao "vrhunski dizajner za detalje."

Obožavao je modu od malih nogu, a naročito su ga privlačili pozorište i opera, gde se, kako je pričao, divio lepoti raskošnih kostima.

 

 

- Bio sam tako očaran svim tim večernjim haljinama, tim šljokicama. Onda sam shvatio da je moj put da se bavim dizajnom - rekao je Valentino jednom prilikom.

Roditelji su podržali njegovu želju, pa je sa 17 godina u Parizu upisao studije mode. Sa diplomom je nekoliko godina šegrtovao u pariskim ateljeima, a 1959. godine, uz pomoć svog oca i poslovnog saradnika, postavio je temelje kuće "Valentino". Posle tri godine organizovao je svoju prvu modnu reviju u Piti palati u Firenci.

Ubrzo je postao miljenik socijalista i aristokrata iz celog sveta i zvezda italijanske modne scene. Uz holivudske glumice i supruge istaknutih svetskih lidera, koje su rado nosile njegove kreacije, revije "Valentino" su postale društveni spektakl za koji se uvek tražilo mesto više.

U vreme kada je Garavani dobio prestižnu modnu nagradu "Niman Markus" 1967. godine, njegove klijentkinje bile su najpoznatije dame: Odri Hepbern, Elizabet Tejlor, Džeki Kenedi.

 

 

 

"Valentino" je zadržao tradiciju da u svakoj kolekciji ima bar jednu haljinu crvene boje, vrlo često i čuveni model "fijesta", a tašne, cipele, pa i aksesoari poput šalova, kaiševa i rukavica su najtraženiji.

Komentari (0)
Loading