Objavljena tema Met Gale za 2025. godinu: Sve će prštati od elegancije i luksuza, ove zvezde će voditi događaj, a evo i kada

Vesti 10.10.2024 13:53 0

Ove godine kopredsedavajući su Farel Vilijams, glumac Kolman Domingo, vozač Formule 1 Luis Hamilton, muzičar ASAP Roki i Ana Vintour

Ana

KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Savremeni crnački dandy stil godinama krasi crveni tepih na Met Gali.

Setite se samo Bilija Portera u njegovom ,,Sun God" kostimu za izložbu ,,Camp" iz 2019., ASAP Rokija sa ,,patchwork" ćebetom prebačenim preko njegovog svileno-tafeta smokinga na izložbi ,,In America: A Lexicon of Fashion" 2021. godina, ili Lil Nas X-a u kristalima ukrašenom Luaru na ,,Sleeping Beauties" prošle godine.

Met

ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

 

Juče najavljena, ,,Superfine: Tailoring Black Style" nadolazeća izložba Instituta za kostime u Muzeju umetnosti Metropolitan, baviće se temom crnačkog dandy stila, istražujući važnost odeće i stila u oblikovanju identiteta crnaca u atlantskoj dijaspori.

,,Dandy" stil

Ovo je prva izložba Instituta za kostime od izložbe Men in Skirts iz 2003. godine koja se isključivo fokusira na mušku modu, kao i prva od kada je Endru Bolton postao glavni kustos koja uključuje i gostujućeg kustosa. Monika Miler, profesorka i predsednica Odseka za afričke studije na Barnard College-u, na Univerzitetu Kolumbija, istražiće figuru crnog dandyja od njegovih najranijih prikaza u umetnosti 18. veka do savremenih prikaza sa modnih pista i iz filma. Izložba je inspirisana njenom knjigom iz 2009. godine, ,,Slaves to Fashion: Black Dandyism and the Styling of Black Diasporic Identity", u kojoj postavlja crnački ,,dandy" stil kao estetsku i političku konstrukciju.

,,Dandy" stil, za one koji nisu upoznati, označava veliku pažnju usmerenu prema oblačenju. Uoči jutrošnje najave, Miler je rekla da je druga definicija dandy stila ‘oblačiti se mudro i dobro.’ Opisala je crnački ,,dandy" stil kao „strategiju i alat za preispitivanje identiteta, za ponovno zamišljanje sebe u drugačijem kontekstu i pomeranje granica —posebno u vreme ropstva kada se pomeranje granica odnosilo čak i na to šta se smatra ljudskim.“

Izložba prikazuje istoriju crnačkog ,,dandy" stila, od toga kako su pripadnici crnačkih zajednica tranformisali svoje identitete, od robova koji su poimani kao luksuzni predmeti do autonomnih pojedinaca koji oblikuju vlastiti stil i postaju svetski trendseteri.’ Ako, kao što je Miler ustvrdila, crni ,,dandy" postoji u prostoru između hiper-vidljivosti (recimo, na crvenom tepihu) i nevidljivosti (u ustanovama poput Metropolitanskog muzeja), ova izložba je spremna da se bavi time.“

Moda i aktivizam

Nakon pokreta ,,Black Lives Matter", Institut za kostime počeo je da prepoznaje stvarnosti koje su američki modni narativi zanemarivali u prošlosti. Od 2020. godine, nabavljeno je oko 150 komada od BIPOC dizajnera. „Mislim da sama izložba označava zaista važan korak u našoj posvećenosti raznolikosti naših izložbi i kolekcija, kao i ispravljanju nekih istorijskih predrasuda unutar naše kustoske prakse,“ rekao je Bolton.

Bolton je upoznao Milerin rad putem svog istraživanja za izložbu ,,In America: A Lexicon of Fashion" 2021. godine. „Ono što je zanimljivo kod crnačkog dandy stila je da to nije samo identitet,“ rekao je. „Očigledno, imate ljude poput Ike Udea, fotografa i umetnika koji se samoproziva dandijem [Ude je posebni konzultant za izložbu], to je takođe i koncept,“ objasnio je Bolton. „Mislim da mnogi crni dizajneri danas istražuju različite modalitete šta crni dandy predstavlja—stvari poput slobode, disonance, teatralnosti.“

 

 

Izložba će biti postavljena prateći 12 karakteristika dandy stila, organizacijsko načelo nadahnuto esejem Zore Neale Hurston iz 1934. godine naziva „Karakteristike crnačkog izraza“. Sekcije izložbe pričaće priču o evoluciji crnačkog dandy stila tokom vremena, ne samo kroz odeću i dodatke, već i kroz razne medije, uključujući crteže, slike, fotografije i isečke iz filmova. Prva sekcija – Vlasništvo – prikazaće livreju porobljene osobe iz 19. veka iz Marilenda. Jook, jedna od izvornih Hurstoničinih kategorija i koja se bavila muzikom, plesom i užitkom, uključuje par Zoot odela iz 1940-ih; dok sekcija Cosmopolitanism sadrži komade koje su dizajnirali Farel Vilijaams i pokojni Virgil Ablo za Lui Viton mušku liniju.

„Savremeni dizajneri koji su predstavljeni na izložbi, prisutni su jer mnogi od njih govore o istoriji koju izlažemo i koriste je kao deo svoje dizajnerske filozofije“, istaknula je Miller. U nekim slučajevima oni takođe imaju nasleđe u zapadnoj Africi ili na Karibima. „Bilo je zaista zanimljivo videti beleške Virgila Abloha i Grejs Vejls Boner – oni su zaista dobro upućeni u vrste problema o kojima govorimo na izložbi, [problemi] koji su povezani sa rasom i moći, koji su povezani sa imigracijom, ropstvom, kolonijama i kolonizacijom, osnaživanjem, radošću, estetikom.

“Bolton, sa svoje strane, veruje da se muška moda nalazi usred renesanse. „To je zahvaljujući ne samo crnačkim dizajnerima, već i muškarcima sa stilom, poput muških kopredsedavajućih naše Met Gala večeri.“

Sačuvajte datum

Ove godine kopredsedavajući su Farel Vilijams, glumac Kolman Domingo, vozač Formule 1 Luis Hamilton, muzičar ASAP Roki i Ana Vintur, dok je košarkaška zvezda LeBron Džejms počasni kopredsedavajući.

„Svi su oni muškarci koji se ne boje da riskiraju sa svojim izgledom. Koriste klasične forme, ali ih takođe mešaju i razgrađuju na potpuno nove načine,“ rekao je Bolton za Vogue.

„Mislim da su crni muškarci i crni dizajneri na čelu nove renesanse muške mode. Kao i prethodnih godina, izložba će okupiti grupu uticajnih saradnika, od kojih će svaki doprineti jedinstvenim elementima: interdisciplinarna umetnica Torkvejs Dajson biće odgovorna za konceptualni dizajn izložbe; Tanda Frensis, koja stvara monumentalne afričke glave i maske viđene u javnim i privatnim prostorima, za izložbu stvara posebno izrađene glave manekena; a umetnik Tajler Mičel će fotografisati katalog.

,,Superfine: Tailoring Black Style" podržaće Lui Viton, uz dodatno finansiranje od strane Instagrama, ,,Hobson/Lucas Family Foundation"-a, dr. Prešes Moloi-Motsep i ,,Africa Fashion International"-a, Tajlera Perija i ,,Condé Nast"-a.

Izložba će trajati od 10. maja do 26. oktobra 2025. godine, nakon Met Gala večeri 5. maja, koja je glavni izvor finansiranja za sve aktivnosti Instituta za kostime u Muzeju umetnosti Metropolitan. 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Koliko koštaju čizme koje Karleuša ne skida u poslednje vreme? #najžena #žena #fyp #fypシ゚ #viral #viraltiktok #foryoupage #karleusa ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading