Deka od 110 godina otkrio tajnu dugovečnosti: Ovo je pio svakog jutra, a 2 navike smatra najvažnijim

Vesti 04.07.2024 18:20 0

Nikada nije imao većih zdravstvenih problema, poput bolesti srca, a dve navike je svaki dan primenjivao.

deka

Printscreen/Instagram

Deka Vinsent Dransfild je u martu proslavio 110. rođendan i tada je bio najstariji muškarac u Americi. Tokom života nije imao većih zdravstvenih problema, poput bolesti srca ili raka. Dugovečni deka je rođen 1914. godine. I pored godina, živeo je sam u svojoj kući u američkoj državi Nju Džersi, poslednjih 79 godina.

Sve kućne poslove je sam radio i nikada nije imao većih zdravstvenih problema, poput bolesti srca ili raka. Čak nisu bolela ni leđa, niti glava. Deka Vinsent je pred kraj života za strane medije ispričao koje navike su mu pomogle da toliko poživi. Smatrao je da su dve najznačajnije - to što je svakog dana pio mleko i što je celog života radio.

Svaki dan je pio mleko

Sa 15 godina je Vinset počeo da radi na jednoj farmi i dostavljao je mleko na kućne adrese pet godina. "Pio sam mleko i dobro jeo jer sam radio na farmi. Mislim da je to dalo dobru osnovu mom organizmu i kostima", izjavio je. Kravlje mleko je bogato proteinima, što pomože u izgradnji mišića kako starite. Celog života je nastavio da svako jutro pije čašu mleka. To su njegovi gosti pili i na proslavi njegovog 100. rođendana.

deka

Printscreen/Instagram

 

Uživao je u slatkišima i mesu

Smatra se da je mediteranski način ishrane najzdraviji na svetu, jer se jedu integralni proizvodi, proteini, malo crvenog mesa, mlečnih proizvoda i šećera. Međutim, deka Vinsent se nije pridržavao ovog načina ishrane. On je jeo sve što je poželeo. Obožavao je hamburgere, čokoladu i druge slatkiše. Kupovao je i gotovu hranu koju je podgrevao u mikrotalasnoj rerni. Nikada nije pazio na svoju težinu, ali nije bio gojazan.

Nije pušio niti pio alkohol

Alkohol i pušenje su loši za zdravlje i smatra se da osobe koje konzumiraju cigarete i alkoholna pića u velikim količinama narušavaju svoje zdravlje i time skraćuju dužinu života. Deka Vinsent je voleo da povremeno popije pivo, ali nije uživao u drugim alkoholnim pićima. Kada je reč o cigaretama, ima veoma zanimljivu priču. Naime, on nije kao većina ljudi počeo da puši u mladosti, već tek sa 50 godina. Prijatelj ga je ponudio cigaretom i on je prihvatio. Pušio je narednih 20 godina, ali je sa 70 godina prestao.

deka

Printscreen/Youtube

 

Celog života je radio

Dugovečnost stručnjaci povezuju i sa uživanjem u učenju novih stvari i stalnom postavljanju novih izazova. Deka Vinsent je voleo da radi. Bio je šef u firmo koja se bavila prodajom delova za automobile čak 60 godina. Jedva je otišao u penziju, i to u kasnim 70-im godinama, na insistiranje supruge. Ipak, nastavio je da volontira kao vatrogasac, što je radio čak 80 godina, od svoje 21. godine.

Šetnju ne preskače

Do nedavno najstariji Amerikanac je bio fizički aktivan i pod stare dane. Nije voleo da vežba u teretani niti da trči. Umesto toga, svakog dana je išao u šetnju ili sam radio lagane vežbe, a stručnjaci umerenu fizičku aktivnost koja je svakodnevna povezuju s dugim životnim vekom. Deka Vinsent je preminuo 26. juna, tri meseca posle 110. rođendana.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading