Mnogi kulinarski saveti trikovi objavljeni na TikToku postaju viralni; sa hiljadama ljudi koji ih isprobavaju i milionima koji ih gledaju; ali neke od njih ipak ne vredi pratiti. Ovo je i upozorenje 37-godišnje Britanke Šafije Bašir, koja je nedavno završila u Hitnoj pomoći sa uništenom kožom lica i u agoniji zbog TikTok saveta za kuvanje poširanih jaja u mikrotalasnoj.
U stvari, kao što rik za kojim su ljudi poludeli savetuje, Bašir je sipala ključalu vodu u šolju, dodala jaje, a zatim stavila šolju u mikrotalasnu da kuva jaje nekoliko minuta, ali kada je otvorila vrata mikrotalasne pećnice i stavila hladnu kašiku na jaje, ono je planulo kao fontana i opeklo joj desnu stranu lica. Bio je to, kaže, najgori bol koji je ikada osetila, a iako je odmah otišla u Urgentni centar gde su joj zbrinute opekotine, peckanje nije prestalo ni 12 sati nakon incidenta. Zato je odlučila da upozori korisnike TikTok-a da dobro razmisle pre nego što popularno jelo pripreme u mikrotalasnoj. „Kuvanje jaja bez ljuske u mikrotalasnoj je opasno jer ljuska zadržava toplotu, što znači da će jaje nastaviti da se kuva čak i nakon što ga izvadite iz mikrotalasne, a svaki poremećaj može izazvati eksploziju. objasnila je i dodala da su žumanca zagrejana u mikrotalasnoj pećnici, u proseku 5°C toplije od vode zagrejane u mikrotalasnoj.