Pismo naše ČITATELJKE: "Imam 40 godina i ne želim DECU, je l' zbog toga treba da me RAZAPNETE?"

Vesti 01.03.2023 11:55 4

Jovana Č. iz Novog Sada, otvoreno nam je pisala o njenoj životnoj odluci

Pismo naše ČITATELJKE: "Imam 40 godina i ne želim DECU, je l' zbog toga treba da me RAZAPNETE?"

Shutterstock

Jovana (40) je žena koja je ostvarena na svakom životom polju, sem što je oduvek imala jasnu odluku da se ne ostvari kao majka. Iako mnogi smatraju da je sebična, ona ima lične i jasne argumente zašto NE. 

- Ja se zovem Jovana Č. imam 40. godina i  živim u Novom Sadu. Moje detinjstvo je u jednu ruku bilo prelepo, ali mu je dosta bitnih stvari, po meni, bitnih za jedno dete - nedostajalo. Kako su roditelji oduvek govorili, nisam bila planirana, došla sam na ovaj svet, pukom "slučajnosti" jer posle četvoro dece, samo ludi idu na peto. 

Bili smo jedna radnička porodica, koja je bila srećna, disciplinovana, ali bez previše topline i ljubavi. Da ne govorim o tome da ja kao peto dete sam imala poseban režim vaspitavanja jer su me više čuvale sestre nego sami roditelji. Sve stvari od prvih patofni pa do maturske haljine sam nasledila naravno od sestara. 

Ono što me je za života najviše zanimalo, jeste bila knjiga i želja da jednog dana postanem cenjeni advokat. Fantazija mene kao advokatice me nije popuštala, upala sam na budžet, završila fakultet i krenula da živim samostalno svoj život u Novom Sadu. 

Tada, kada sam uzela tu diplomu u ruke, ja sam svoje snove ostvarila. Bila sam presrećna, posle toliko godina truda i znoja, želela sam tu sreću da podelim sa svetom, ali...

Pošto sam tu etapu da tako kažem završila, svi su krenuli da me zapitkuju a kada će udaja, beba...

Uvek sam imala duge veze koje su itekako mogle da se završe udajom, ali jednostavno do toga nije dolazilo..Tog momenta kada sam završila studiranje, shvatila sam da; želim da imam pored sebe muškarca, ljubav, ali dete ne. 

Posmatrala sam decu svojih sestara, nekada bih se i brinula o njima, ali ih ja ne želim. Ta eksplozija želje kao majke jednostavno nije stizala do mene. To je obaveza i posvećenost, koje ja nisam bila željna, nikada. 

Bila sam željna putovanja, tišine, samostalnost i ušuškanog života. 

Kako su godine prolazile, moja odluka je bila sve jača i tako je ostalo i dan danas. Sada sam u braku već deset godina, muž je itekako od samog početka upućen u sve i nikome ništa nisam oduzela, uskratila...

Pišem vam ovo jer osećam da nisam sama u "ovome". Shvatite da ispunjen i srećan život nije svakome isti. Nije svakome cilj i želja ista. Volela bih da se poštuju razlike i da sve žene koje su se odlučile na ovakav život, budu slobodne da govore i stoje iza takve odluke, bez okolnih prekih pogleda i šaputanja kako su sebične, narcosiodne,  i tako dalje..

Vaša iskustva možete podeliti sa nama na e-mail adresi: redakcija@najzena.rs, a takođe možete ostaviti i vaše komentare ispod teksta.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (4)
Loading
Milutin
28.02.2023 21:42

Žena ne može biti ostvarena ako ne postane majka.život bez dece nema smisla.

niki lauda
28.02.2023 23:24

Kul. Zasluzujete jedno drugo

Duško
01.03.2023 08:35

Kažu pametni i obrazovani ljudi poput Tebe, život bez cilja nalik je brodu bez kormilara. Da se ostvariš kao brižna majka imala bi cilj. Imala bi anđela za ceo život pored i uz sebe ,nekog ko će ti dodati čašu vode ako zatrebaš. No svako ima svoju lađu.

Neka
01.03.2023 16:05

@Duško - Zar zbog case vode treba imati dete? Zar nije to sebicno s vase strane, zbog case vode pravite nov zivot??