Sve je počelo groznicom: Atipični simptomi su otkrili rak debelog creva koji je već METASTAZIRAO

K.Ć. Vesti 21.11.2022 09:10 0

"Sve je počelo sa temperaturom i drhtavicom. Uvek su popuštali pa sam to ignorisao. Tada su počela da me bole leđa", rekao je Majkl Miler (43)

Sve je počelo groznicom: Atipični simptomi su otkrili rak debelog creva koji je već METASTAZIRAO

Shutterstock

Ispostavilo se da je cela kičma zaražena.

"Kada sam ga prvi put video, izgledao je kao neko ko se sprema da umre", priseća se jedan doktor. Ubrzo je postalo jasno šta je zaista izazvalo probleme sa leđima. Bio je to uznapredovali kolorektalni rak (rak debelog creva). Jedan od najčešćih karcinoma kod ljudi. Koliko je ova bolest podmukla pokazuje Milerova priča. Na sreću, i to daje nadu.

"Izgledao je kao neko ko se sprema da umre"

Slučaj Majkla Milera opisali su stručnjaci Medicinskog centra Univerziteta Virdžinija (UVA). Bilo je to 2016. godine.

"Sve je počelo sa temperaturom i jezom . Uvek su popuštali, pa sam to ignorisao", priseća se i sam Majkl Miler. "Tada su me leđa počela da bole. Otišao sam kod kiropraktičara, u početku mi je laknulo. Otprilike nedelju dana kasnije, bol u leđima je bio toliko jak da sam pao na pod.

Čovek je odveden u hitnu pomoć UVA bolnice. Imao je masivni kičmeni apsces.

"Kada sam ga prvi put video, izgledao je kao neko ko se sprema da umre", priseća se Frensis Šen, specijalista ortopedske hirurgije.

"Bio je veoma slab i praktično paralizovan. Bez lečenja, sledeći verovatni korak bi bila smrt" , priznao je on.

"Nisam imao izbora nego da ga odvedem na operaciju. Tokom zahvata ispostavilo se da je infekcija zahvatila celu kičmu, od lobanje do trtice".

Izabran je komplikovaniji postupak, laminektomija. Nakon operacije, gospodin Miler nije mogao da se kreće.

"Bio sam potpuno paralizovan. Bio je šok probuditi se i zavisiti od drugih. Bilo je teško", priseća se pacijent. Bio je na dugotrajnoj antibiotskoj terapiji, zatim je počela rehabilitacija. Ubrzo je postalo jasno šta je direktan uzrok infekcije kičme.

Opsežna procena stanja pacijenta, uključujući endoskopiju i CT skeniranje , otkrila je da je uzrok infekcije kičmenog stuba opasne po život bio perforirani rak rektuma . Rak je bio u poodmakloj fazi (IV), sa metastazama u jetri.

"Tumor je perforirao (pukao – prim. aut.), uzrokujući apsces", objasnio je dr Čarls Fril, specijalista hirurgije debelog creva, i došlo je do opstrukcije creva. "Morali smo odmah da prevaziđemo ovu situaciju, a zatim okupimo tim i razvijemo individualizovani plan nege za izlečenje pacijenta", rekao je dr Fril.

U ranim fazama, kolorektalni rak se razvija bez simptoma. Zato su redovni preventivni pregledi toliko važni. 

Nakon što se Majkl Miler oporavio od infektivnih komplikacija i kolostomije, započeta je sistemska terapija kombinacijom hemoterapije sa trostrukim lekovima uz dodatak ciljanog režima monoklonskih antitela (modifikovanih proteina koji oponašaju prirodna antitela ). „Posle šest ciklusa hemoterapije, CT je pokazao značajan odgovor na bolest“, rekao je onkolog Tri Min Le. Dakle, lečenje je nastavljeno. Sledeći korak je bio uklanjanje raka rektuma i metastaza na jetri. „Rezultat: skoro potpuni oporavak od infektivnih komplikacija i nema znakova recidiva raka“ — 2016. objavili su lekari na sajtu univerzitetskog medicinskog centra.

„Osećam utrnulost i trnce u prstima, ali sa štapom mogu da idem uz stepenice. Možda više nikada neću biti 100 odsto u formi, ali se nadam da ću biti što bliže normalnom” – priseća se sam pacijent. „U prošlosti bi takav slučaj bio beznadežan“, priznaje dr Fril. Ovo se promenilo, između ostalog napredne tehnike i visok nivo stručnosti.

Kako znati da li se rak razvija u crevima? Alarmantni simptomi

Rak debelog creva je jedan od tri najčešća karcinoma u svetu. Kod mnogih pacijenata se godinama razvija bez karakterističnih simptoma. Mogu se pomešati sa trovanjem ili alergijama na hranu ili hemoroidima .

Simptomi alarma:

  • Prisustvo krvi u stolici
  • Nenamerni gubitak težine
  • Anemija (anemija) sa nedostatkom gvožđa
  • Pojačan bol u stomaku, često noću.

Zapamtite da se ne plašite da tražite medicinsku pomoć ya bilo šta što vas muči.

Komentari (0)
Loading