"Bezazleni" osip na nozi bio prvi znak zastrašujuće bolesti: Devojka (27) ni slutila nije da je čeka kobna dijagnoza

Tatjana Badarević Vesti 16.10.2024 13:56 0

Džesika Hemersli je otkrila naizgled bezopasan znak koji je ukazivao na redak oblik raka krvi

osip na nozi

Shutterstock

 

Džesika Hemersli iz Eseksa otkrila je zabrinjavajući, ali naizgled bezopasan znak koji je ukazivao na redak oblik raka krvi. 27-godišnja Džesika nije obraćala previše pažnje na crvenu mrlju koja se pojavila na njenoj levoj potkolenici i ponavljala tokom godinu dana. Pretpostavila je da je reč o ekcemu izazvanom njenom hidratantnom kremom i mislila je da će nestati sam od sebe. Tek nakon što ju je verenik nagovorio da poseti lekara, zabrinut zbog mogućih posledica kontracepcijskih pilula, odlučila je da potraži savet, piše Daily Mail. 

Nakon što promena kontracepcije nije rešila problem, u oktobru 2023. upućena je na rendgensko snimanje, koje je otkrilo masu na njenim grudima. Naknadne biopsije u februaru pokazale su da ima Hodgkinov limfom, redak oblik raka koji počinje u belim krvnim ćelijama. Tada je započela hemoterapiju.

PET skeniranje u martu otkrilo je da je masa u njenim grudima bila veća od 18 cm i da je pritisnula njeno srce, ali Džesika je rekla da se, uprkos tome, osećala potpuno zdravo. "Osip na nozi doslovno mi je spasio život", rekla je, prisećajući se trenutka kad je shvatila ozbiljnost svog stanja, "Mislila sam da sam zdrava – zašto bih dobila rak?"

osip na nozi

Shutterstock

 

 

Njezina dijagnoza bila je stadijum 2A Hodgkinovog limfoma, što znači da je limfom zahvatio dve ili više skupina limfnih čvorova, ali nije izazvao tipične simptome poput kašlja, noćnog znojenja ili gubitka težine, što je čest slučaj kod ove bolesti.

Tokom lečenja, Džesiki je rečeno da osip na njenoj nozi predstavlja nodozni eritem, stanje koje uzrokuje upalu masnog tkiva. Iako to stanje obično prolazi samo od sebe, može biti znak ozbiljnijih problema poput upalnih bolesti creva ili, u njenom slučaju, raka.

Kad je započela s hemoterapijom u proleće, Džesika je osećala simptome poput iscrpljenosti i gubitka kose. "Plakala sam kad su mi rekli da ću izgubiti kosu", priseća se, no kasnije je rekla kako je smatrala da je brzo opadanje kose zapravo dobar znak jer je to značilo da hemoterapija deluje.

U avgustu je proglašena izlečenom od raka i sada planira da proslavi putovanjem u Diznilend sa svojim verenikom Vilijamom Veberom, koji joj je bio podrška tokom celog procesa. Uprkos uspešnom lečenju, Džesika će morati redovno da odlazi na pretrage kako bi pratila stanje i osigurala da se rak ne vrati.

Komentari (0)
Loading