Opasan čaj za mršavljenje iz Turske: Srbi ga kupuju onlajn, a doktor upozorava da može izazvati infarkt

Slobodanka Ćorić Vesti 09.09.2024 17:10 0

Svedočanstva korisnika Trex tea ukazuju na ozbiljne posledice. Jedna žena je prijavila da je nakon samo jednog dana korišćenja doživela dramatične simptome: lupanje srca, jezu, loš san i suvoću u ustima

migranti

Shutterstock

Iako su u proteklih nekoliko godina podnete krivične prijave protiv "distributera" navodnog čaja za mršavljenje iz Turske, na internetu je i dalje moguće pronaći brojne oglase za Trex tea u Srbiji. Ovaj "čaj" nije registrovan kao dijetetski proizvod pri Ministarstvu zdravlja.

Kupcima se nudi obećanje da će uzimanjem dve kesice dnevno „brzo i efikasno mršaviti“, i do deset kilograma mesečno, po ceni od 5.000 dinara.

Ovo nije prvi put da sredstva za mršavljenje poput sibutramina dospevaju u fokus nadležnih organa. Još 2010. godine, povučena je sa tržišta zelena kafa koju je reklamirala poznata pevačica zbog prisustva sibutramina.

Profesor Univerziteta Singidunum, dr Nenad Dikić, objašnjava da sibutramin može imati ozbiljne kardiovaskularne efekte, uključujući suženje krvnih sudova i mogućnost infarkta. Ovaj lek je prvobitno reklamiran kao sagorevač masti i sredstvo za smanjenje apetita, ali su nakon objavljivanja studija o njegovim štetnim efektima, ovaj lek povukli iz Evrope, a potom i iz Srbije.

Dr Dikić naglašava da u oblasti dijetetskih proizvoda postoji niz otvorenih pitanja. Na tržište ulazi veliki broj suplemenata, a kontrole se sprovode samo na hemijsku kontaminaciju. Nije provereno da li proizvodi zaista sadrže sve što je navedeno na specifikaciji ili možda skrivaju supstance koje nisu deklarisane.

Dr. Osman Celbiš sa Katedre za sudsku medicinu Univerziteta Inonu objašnjava da je kod obdukcije mladih ljudi koji su iznenada umrli od srčanih bolesti, često otkrio korišćenje lekova za mršavljenje. Ovi lekovi često sadrže dodatne supstance koje pojačavaju njihovo dejstvo, a mogu biti kontaminirani teškim metalima.

Svedočanstva korisnika Trex tea ukazuju na ozbiljne posledice. Jedna žena je prijavila da je nakon samo jednog dana korišćenja doživela dramatične simptome: lupanje srca, jezu, loš san i suvoću u ustima. „Prvi dan sam osećala nestajanje gladi, ali drugi dan su se počeli javljati čudni simptomi: jeziva suvoća usta, nestajanje daha, trenjenje glave, vilice i ruku, tahikardija. Svi koji su me videli tih 10 dana pitali su me da li sam u redu, jer sam delovala izgubljeno. Preterano znojenje, buđenje usled kratkog daha… Izgubila sam 5 kg za 10 dana, jer bukvalno nisam mogla da gledam hranu, a kamoli da jedem. Da sam nastavila da pijem još 30 dana, mislim da bi se to ozbiljno odrazilo na moje zdravlje. Svesna sam da ovo nije čaj i da bi osobe koje prodaju ovakve proizvode trebalo da budu kažnjene“, opisuje ona svoje iskustvo.

Za razliku od lekova koji se povlače sa tržišta nakon utvrđivanja negativnih efekata, dijetetski proizvodi se povlače tek kada se kroz ciljane analize pokažu štetne posledice.

Građani takođe nemaju adekvatne izvore informacija o dijetetskim proizvodima u Srbiji. Lista dijetetskih proizvoda dostupna javnosti vodi se do 2018. godine, a lista zabranjenih supstanci nije dostupna.

Profesor Dikić savetuje građanima da pri kupovini dijetetskih proizvoda obrate pažnju na sledeće:

  • Kupovati proizvode iz Evrope, gde je tržište najbolje regulisano.
  • Birati monopreparate (npr. samo vitamin D umesto multivitamina), kako bi se osigurali tačne količine sastojaka.
  • Izabrati poznate farmaceutske kompanije koje imaju kontrolu kvaliteta i zaštitu od kontaminacije.
  • Izbegavati proizvode od proizvođača koji koriste zabranjene supstance, jer je veća verovatnoća kontaminacije.
  • Komentari (0)
    Loading