Mravi će zaobići vaš dom: Eksperti predlažu 4 potpuno prirodna načina da ih oterate zauvek, provereno deluju

Vesti 06.09.2024 18:28 0

Ove tehnike se ne oslanjaju na štetne hemikalije, čime smanjuju rizike za biljke i životinje

mravi

Shutterstock

Mravi su sitne, ali uporne štetočine koje lako nađu ulaz u vaš dom ili dvorište. Od jedenja vaše hrane do invazije na vaš lični prostor, mravi mogu izazvati haos. Iako se mogu brzo razmnožavati, postoje koraci koje možete preduzeti da sprečite i trajno se rešite mrava.

mravi

Shutterstock

 

Stručnjaci za kontrolu štetočina nude svoje najbolje savete za borbu protiv mrava, koji će zaštititi vaš dom i bezbrižnost.

Prirodna rešenja

Ove tehnike se ne oslanjaju na štetne hemikalije, čime smanjuju rizike za biljke i životinje. 

Dijatomejska zemlja

„Prirodni pristup može biti efikasan ako se primenjuje dosledno“, kaže Ričard Kristner, suvlasnik kompanije ,,Whitmore Pest and Wildlife Control, Inc". „Jedna od metoda je stvaranje barijere pomoću dijatomejske zemlje, koja dehidrira mrave nakon kontakta.“ Da biste držali mrave podalje od svog doma, stavite dijatomejsku zemlju na mestima na koja mogu ući, kao što su prozorske daske, ulazi ili duž podnih ploča. 

Sirće i voda

„Druga opcija je upotreba mešavine sirćeta i vode za brisanje površina“, kaže Kristner. Da biste napravili sredstvo od sirćeta, kombinujte jednake delove sirćeta i vode i koristite ih na svojim podovima, radnim pločama i svim mestima gde vidite mrave. Ako pronađete mrave, možete ih direktno poprskati rastvorom.

Limunov sok

Limunov sok je još jedno prirodno sredstvo za odvraćanje mrava koji ometa njihove mirisne tragove. Da biste napravili netoksični sprej od limunovog soka, pomešajte tri dela vode sa jednim delom limunovog soka. Prskajte mesta na kojima se mravi okupljaju, kao što su kuhinjski pultovi, sudopera, postolja i ulazi. 

Eterična ulja

„Ako mravi uđu u dom, onda upotreba spreja sa esencijalnim uljem kao što je ulje timijana može ubiti mrave“, kaže Bob Gilbert, entomolog sa sertifikatom odbora ,,Blue Sky Pest Control". Eterična ulja poput peperminta, timijana, citrusa, lavande i ulja čajevca mogu obeshrabriti mrave da se nastanjuju u vašem domu. Dodajte 15 ili više kapi esencijalnog ulja u sprej bocu sa destilovanom vodom. Dobro protresite i poprskajte delove vašeg doma gde je najverovatnije da će mravi ući, prenosi Real Simple.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading