Mnoge domaćice se drže nepisanog pravila, pa pre kuvanja, meso lepo operu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje da li je to dovoljno raditi da bi se uklonile bakterije koje se nalaze na sirovom mesu.
Voda ne uništava bakterije
Razna istraživanja i laboratorijske analize pokazali su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine ne može da ukloni bakterije koje se nalaze na njemu i koje mogu biti uzrok raznih tegoba ako se meso ne obradi dobro termički. Zapravo, pranje mesa običnom vodom može naneti više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu, pa tako i na druge namirnice.
Upotrebite limun ili sirće
Meso može da sadrži razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga većina ljudi pere pre pripreme jela. Neki čak koriste i kiseline, poput limuna ili sirćeta, kako bi uništili mikroorganizme, piše „Healthline“. Ispiranje mesa kiselinom, poput soka od limuna i alkoholnim sirćetom može da smanji broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete s ovom praksom, ako već niste.
Ipak, uz samo ispiranje mesa sokom od limuna, važno je još nekoliko stvari – dobro očistite radne površine u kuhinji, nemojte da stavljate druge namirnice u blizini sudopere gde ćete prati meso i obavezno meso pripremajte na visokoj temperaturi.
Bonus video: