Iako su možda jako privlačne, lubenice mogu potencijalno biti opasne. Ako primetite nešto čudno, npr. belu penu, to je jasan znak da se lubenica "sprema za eksploziju", pa ju je potebno odmah izbaciti iz stambenog prostora.
Keith Schneider, profesor na Fakultetu za nauku o hrani i ljudsku ishranu u Floridi bio je jasan u objašnjenju kako lubenice mogu da eksplodiraju, te je skrenuo pažnju na jednu stvar na koju posebno treba da pazimo.
— To se verovatno događa zbog vrućine. Voće, ako je malo oštećeno, može da počne da fermentiše. Ako dođe do dovoljne fermentacije, koja proizvodi plin, može da se stvori dovoljno unutrašnjeg pritiska što dovodi do toga da lubenica pukne ili eksplodira — ispričao je.
— To je isti proces koji se događa u proizvodnji piva i vina — nadovezao se.
Kako navodi, bitno je da reagujete kada vidite da pena izlazi sa dna lubenice, jer kada počnete da je otvarate, mogao bi da se desi prasak.
Bonus video: