Uradite ovo pre sadnje: Svi pravimo jednu veliku grešku koja šteti biljkama, ekspert zato predlaže bolje rešenje

Vesti 06.07.2024 17:58 0

Da biste bili sigurni da vaša biljka ima dobru drenažu, proverite da li na dnu vaše saksije postoji rupa koja će omogućiti da višak vode izađe, a korenje će ostati pomalo suvo

zalivanje

Shutterstock

Stavljanje kamenja na dno saksije je na neki način goruća tema u svetu baštovanstva: neki tvrde da to pruža drenažu, dok drugi kažu da zapravo može naštetiti vašim biljkama.

Svi želimo najbolje za naše biljke, pa smo zamolili eksperta za hortikulturu da potvrdi da li treba da stavljamo kamenje na dno saksije.

Da li treba stavljati kamenje na dno saksije?

Praksa stavljanja kamenja na dno saksije potiče od verovanja da se time pruža drenaža, tj. da će se voda sliti između kamenja bez zatrpavanja zemlje za saksiju i dovesti do truljenja korena. Ali prema Džastinu Hankoku, stručnjaku u kompaniji ,,Costa Farms", „Sloj kamenja na dnu saksije nije toliko dobar koliko mnogi ljudi misle da jeste, i zapravo može da ometa drenažu.“ Dodavanje sloja kamenja usporava drenažu, zato treba težiti ka višem sloju zemlje. Ovo će pomoći prirodnom odvodnjavanju. 

monstera

Shutterstock

 

„Ideja da kamenje stvara barijeru između tla i vode nije tačna; s obzirom da je većina mešavina za saksije napravljena od finih čestica koje deluju kao sunđer kada su čestice zajedno. Ove fine čestice će se filtrirati između stena i povući vodu do korena biljke“, kaže on.

Kako poboljšati drenažu biljaka?

Sve u svemu, Hankok potvrđuje da na dno saksije nije potrebno stavljati ništa, posebno ne kamenje. Samo je napunite mešavinom za saksije i uverite da je saksija dovoljno velika i da je sloj zemlje dovoljno visok. 

biljka

Shutterstock

 

Da biste bili sigurni da vaša biljka ima dobru drenažu, proverite da li na dnu vaše saksije postoji rupa koja će omogućiti da višak vode izađe, a korenje će ostati pomalo suvo. Ako vaša saksija nema rupu za drenažu, možete je napraviti bušilicom ili je presaditi u drugu saksiju. Takođe možete koristiti dve saksije - saksiju sa rupom ubacite u saksiju bez rupe, piše Real Simple

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading