Ujutru ili uveče? Vreme je ključno za održavanje lepote travnjaka, ali morate znati i ovo

Vesti 01.06.2024 12:37 0

Pre nego što uložite u sistem za navodnjavanje i uključite prskalice, pogledajte šta predlažu profesionalci...

travnjak

Shutterstock

Kada je najbolje doba dana za zalivanje travnjaka? I koliko često to treba da radite? Postoji mnogo faktora, uključujući vrstu klime, tla i vrsta trave. Ali ispostavilo se da su odgovori prilično jasni i većina stručnjaka se slaže oko osnovnih stvari.

travnjak

Shutterstock

 

Dakle, pre nego što uložite u sistem za navodnjavanje i uključite prskalice, pogledajte šta predlažu profesionalci.

Kada je najbolje vreme za zalivanje travnjaka?

„Najbolje vreme za zalivanje je rano jutro“, objašnjava dr. Geri R. Bahman sa Univerziteta Mičigen. ,,Vazduh je hladniji, a tlo može da apsorbuje vodu pre dnevne vrućine."

Sunce

Shutterstock

 

Pokušajte da zalivate pre 10 časova ako je moguće. „Zalivanje sredinom dana nije baš efikasno, jer deo vode ispari pre nego što je tlo upije“, primećuje on. Ovo je posebno korisno u oblastima sa ograničenjima navodnjavanja gde je ušteda vode od najveće važnosti.

Da li je bolje zalivati travnjak uveče ili ujutru?

Pošto dnevna vrućina izaziva isparavanje vode i glavni je razlog zašto treba da zalivate ujutru, verovatno se pitate o večeri. Stručnjaci za negu travnjaka u ,,Scotts"-u savetuju: „Ako morate da zalivate uveče, pokušajte između 16 i 18 časova, što bi trebalo da da travi vreme da se osuši pre noći. Međutim, oni upozoravaju: „Što kasnije zalivate, veća je šansa da bolest prevlada na vašem travnjaku. Zato je jutro idealno, prenosi The Pioneer Woman.

Koliko često treba da zalivate travnjak?

„Mnogi predlažu prskanje oko 3 centimetra vode nedeljno“, preporučuje dr Bahman. ,,Ovo ne znači da se rasporedi na sedam dana, već radije tokom jednog ili dva navodnjavanja nedeljno. Sporo i postojano je najbolje."

Zalivanje

Shutterstock

 

Takođe, obratite pažnju na vremenske prilike. Moraćete da zalivate manje (ili možda uopšte da ne zalivate) tokom kišnih nedelja.

Kako znate kada treba da zalivate svoj travnjak?

„Naučio sam da su posmatranje i iskustvo potrebni da bi vaše biljke održale u životu tokom dugog, vrućeg i suvog leta“, primećuje dr Bahman. ,,Previše vode podstiče probleme pri truljenju korena; premalo vode ostavlja biljke uvenulim i beživotnim." Suve, žute mrlje ili uopšteno tamno zelena su dva očigledna znaka da je vašoj travi potrebna hidratacija.

Ako sumnjate u svoje sposobnosti zapažanja, isprobajte ovaj ,,Skots"-ov trik: „Proverite svoj travnjak tako što ćete hodati po njemu. Ako otisci vaših stopala ne nestanu brzo, to je zato što trava nema potrebnu vlagu da bi se vratil ." Naravno, stručnjaci takođe govore da ne morate uvek da zalivate svoj travnjak! „Uređeni i pravilno negovani travnjaci mogu preživeti nedeljama bez vode tako što će biti u stanju mirovanja, a zatim se oporaviti kada se vrati kiša .“ 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading