Kako se kuva pirinač: Evo koliko vode treba da sipate i šta da uradite da se zrna ne slepe

Vesti 30.05.2024 17:20 0

Pirinač je jedna od osnovnih namirnica u svim zemljama sveta, pa i kod nas. Uz ove savete više vam se neće slepiti.

pirinač

Shutterstock

Postoje različite vrste pirinča i hiljade sorti. Koja vrsta je najbolja za koje jelo, koliko dugo treba da se kuva i kako da vam se zrna se ne slepe? Razrešićemo sve nedoumice.

Najpopularniji pirinač

- Arborio pirinač: srednje dugo zrno, potiče iz Italije, daje kremastu teksturu jelima i sa se ne bi prekuvao treba ga kuvati "al dente", nazivaju ga i rižoto jer je najbolji za ovo jelo

- Valensija: ima kratko zrno, a nazivaju ga i paelja po poznatom španskom jelu, sadrži mnogo skroba, pa se koristi za supe, punjeno povrće, razne pite i poslastice.

- Basmati pirinač: ima orašasti miris i najduža zrna.

- Jasmin pirinač: ima dugo zrni, cvetni miris po kome je dobio naziv, ne lepi se tokom kuvanja.

- Kamolino: potiče iz Egipta, gaji se hiljadama godina, ima specifičnu aromu, ne lepi se kada se kuva.

pirinač

Shutterstock

 

Kako se kuva pirinač?

Treba sipati duplo više vode od količine pirinča, mada ovo zavisi od vrste pirinča koji se kuva. Recimo, za sortu jasmin stavlja se jedna i po šolja vode na jednu šolju pirinča. Kuva se na srednjoj vatri kako se pirinač ne bi zalepio za šerpu i da bi se ravnomerno skuvao.

Ako želite da ga skuvate u mikrotalasnoj rerni, posudu pokrijte providnom folijom koju ćete izbockati na nekoliko mesta. Kuvajte 4,5 minuta na jakoj temperaturi, smanjite na srednju i kuvajte još 4 minuta.

Kako da se ne slepe zrna?

Pirinač pre kuvanja operite u 3-4 vode da bi se uklonio skrob zbog kojeg se zrna slepe. Ako želite rastresit pirinač, prvo ga propžite na malo ulja ili putera.

Za kremastiji pirinač, poklopite ga kada provri, smanjite temperaturu ringle i ostavite još 15-20 minuta dok ne upije tečnost. Poklopac ne treba da se podiže. Za al dente pirinač, ovaj korak preskočite.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading