Skoro da nema kuće u kojoj se ne prave pite, bilo da su slane ili slatke. Mogu da se jedu za doručak, kao predjelo za ručak, za večeru, a odlična su i užina ako preostane nešto za sutradan.
Ali sigurno ste primetili razliku između pite koju napravite sami i one koju napravi neka baka? To je zato što one najčešće koriste jedan preliv, od kojeg svaka pita bude lepša i vazdušastija.
Dajemo vam recept za univerzalan preliv, koji se koristi za sve vrste pita. Otkrila nam ga je baka Olga. Stavljajte ga i u slane i u slatke pite od gotovih kora i oduševićete se rezultatom.
Sastojci:
1 suvi kvasac
2 šolje mleka
1 šolja ulja
7 kašika brašna
so ili šećer (u zavisnosti od toga da li pravite slatku ili slanu pitu)
Piprema:
Sve sastojke pomešajte u činiji, dobro ih sjedinite. Svaku koru premažite prvo ovom smesom, pa je nafilujte na uobičajen način pripremljenim filom koji ide po vašem receptu. Ostatak preliva sipajte preko gotove pite i ostavite da pre pečenja odstoji 1,5 sat. Kada je ispečete, biće sočna i vazdušasta.