Baka Olga otkrila tajnu savršene pite: Obavezno stavi ovaj preliv, pa je uvek sočna i mekana, lepša nego iz pekare!

Vesti 26.05.2024 10:40 0

Ako želite da napravite pitu kao iskusna domaćica, primenite tajnu baka Olge.

pita

Shutterstock

Skoro da nema kuće u kojoj se ne prave pite, bilo da su slane ili slatke. Mogu da se jedu za doručak, kao predjelo za ručak, za večeru, a odlična su i užina ako preostane nešto za sutradan.

Ali sigurno ste primetili razliku između pite koju napravite sami i one koju napravi neka baka? To je zato što one najčešće koriste jedan preliv, od kojeg svaka pita bude lepša i vazdušastija.

Dajemo vam recept za univerzalan preliv, koji se koristi za sve vrste pita. Otkrila nam ga je baka Olga. Stavljajte ga i u slane i u slatke pite od gotovih kora i oduševićete se rezultatom.

pita

Shutterstock

 

Sastojci:

1 suvi kvasac

2 šolje mleka

1 šolja ulja

7 kašika brašna

so ili šećer (u zavisnosti od toga da li pravite slatku ili slanu pitu)

Piprema:

Sve sastojke pomešajte u činiji, dobro ih sjedinite. Svaku koru premažite prvo ovom smesom, pa je nafilujte na uobičajen način pripremljenim filom koji ide po vašem receptu. Ostatak preliva sipajte preko gotove pite i ostavite da pre pečenja odstoji 1,5 sat. Kada je ispečete, biće sočna i vazdušasta.

Komentari (0)
Loading