Mnogi ljudi vole pirinač, ali se često desi da ne uspe kako treba – bude lepljiv, gnjecav, i jednostavno pokvari užitak u jelu. Ipak, postoji način kuvanja koji će vam omogućiti da svaki put dobijete savršen pirinač, kao iz restorana.
Prvo, uzmite 320 g pirinča (oko 4 porcije) i stavite ga u veću činiju. Prelijte ga hladnom vodom i ostavite da se potapa oko 30 minuta (ako nemate dovoljno vremena, 15 minuta je dovoljno). Zatim dobro procedite pirinač i ostavite ga sa strane dok pripremate sledeći korak.
U šerpi zagrejte vodu do ključanja, dodajte malo soli, pa ubacite pirinač. Ostavite da se kuha 3 minuta (ili duže, ako želite da bude mekši, a ne "al dente"). Zatim ga procedite, vratite u šerpu, isključite šporet i ostavite da odstoji 15 minuta. Ako želite, možete dodati malo putera za dodatnu sočnost i promešajte. I to je to – savršen pirinač!
