Pirinač se lepi i postaje gnjecav? Ovako ga kuvajte da bude savršen, kao iz restorana

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 17.01.2025 10:45 0

Postoji način kuvanja koji će vam omogućiti da svaki put dobijete savršen pirinač, kao iz restorana

pirinač

Shutterstock

Mnogi ljudi vole pirinač, ali se često desi da ne uspe kako treba – bude lepljiv, gnjecav, i jednostavno pokvari užitak u jelu. Ipak, postoji način kuvanja koji će vam omogućiti da svaki put dobijete savršen pirinač, kao iz restorana.

Prvo, uzmite 320 g pirinča (oko 4 porcije) i stavite ga u veću činiju. Prelijte ga hladnom vodom i ostavite da se potapa oko 30 minuta (ako nemate dovoljno vremena, 15 minuta je dovoljno). Zatim dobro procedite pirinač i ostavite ga sa strane dok pripremate sledeći korak.

U šerpi zagrejte vodu do ključanja, dodajte malo soli, pa ubacite pirinač. Ostavite da se kuha 3 minuta (ili duže, ako želite da bude mekši, a ne "al dente"). Zatim ga procedite, vratite u šerpu, isključite šporet i ostavite da odstoji 15 minuta. Ako želite, možete dodati malo putera za dodatnu sočnost i promešajte. I to je to – savršen pirinač!

Komentari (0)
Loading