Voćni kolači su najlepši, posebno sa kiselim voćem, poput trešanja i višanja. Ali čišćenje za kolače, za pravljenje soka ili marmelade zahteva mnogo vremena, čak i kad imate onu spravicu za vađenje koštica. Pritom se plodovi često raspadnu i iscuri sok iz njih. Zato smo se potrudili da nađemo lak način za čišćenje koji ne pravi nered, a trešnje i višnje će ostati cele.
Upotrebite slamčicu
Veoma jednostavno rešenje je korišćenje slamčice za vađenje koštica iz trešanja i višanja. Toliko je lako i brzo, da ćete se pitati kako se ranije niste toga setili. Važno je da slamčica bude od čvrste plastike, nikako od savitljive, jer će se tada lomiti i neće vam mnogo pomoći u čišćenju. Trik je proveren, mnoge domaćice su ga isprobale i tvrde da je odličan.
Kako da uzvadite košticu
Uzmite trešnju ili višnju i vrh slamčice probodite kroz udubljenje ploda. Gurnite slamčicu da prođe kroz trešnju ili višnju, a sa njom će izaći i koštica, biće u slamčici. Na ovaj način ćete brzo očistiti veliku količinu voća.
Najbolje od svega je to što će plodovi ostati celi i nećete napraviti nered, jer sok iz njih neće prskati na sve strane kao kada ih čistite ručno.