Ne treba vam brašno: Evo kako da zgusnete jelo namirnicom koju sigurno imate u kuhinji

Vesti 22.05.2024 12:48 0

Najčešće se čorbe i sosovi zgušnjavaju brašnom, ali postoje odlične zamene.

žena

Shutterstock

Svaka domaćica se trudi da skuva što ukusniji ručak. Supe, čorbe, razni sosovi, često treba da se zgusnu, pa im se na kraju najčešće doda malo brašna pomešanog s hladnom vodom.

Stavite pasirano povrće

Dodavanje brašna radi zgušnjavanja jela je najbrža varijanta, ali nije baš zdrava, jer unosite dodatne kalorije bez potrebe. Postoje bolji načini za zgušnjavanje jela koji su i mnogo ukusniji. Recimo, da upotrebite povrće koje sigurno uvek imate u kući.

Skuvajte krompir (1-2 komada) i ispasirajte ga u blenderu ili ga dobro uzgnječite viljuškom da nema grudvica. Možete da dodate malo vode da bi smesa bila kompaktnija. Dodajte je u čorbu ili sos i dobro sjedinite.

krompir

Shutterstock

 

Krompir nema jak ukus, pa nećete značajno promeniti ukus sosa ili čorbe, a zdraviji je izbor od belog brašna. Možete da koristite i pire od nekog drugog povrća, ali u tom slučaju pazite da ne promenite ukus jela.

Krompirov skrob

Ako imate problem sa glutenom, koristite krompirov skrob. Potrebna je jedna kašika skroba pomešana s dve kašike vode kako bi se dobila kaša. Sipajte u jelo ili sos i neprestano mešajte dok se ne zgusne.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading