Kako sprečiti da krompir proklija? Naše bake su primenjivale ovu caku, ostaće svež godinu dana!

Vesti 15.05.2024 14:38 0

Jednostavna, ali efikasna metoda za čuvanje svežine krompira, koristi se od davnina.

krompir

Shutterstock

Kod nas je krompir jedna od omiljenih namirnica, skoro da se ne može zamisliti ručak bez njega. Međutim, često se desi da proklija, a mnogi se pitaju da li tada da ga jedu ili bace. Evo kako da sprečite klijanje.

Proklijao krompir nije zdrav

Čuvanje krompira, posebno duže vreme, može biti pravi izazov. Ako kupite malo više, pa ga na iskoristite odmah, krompir često proklija. Ali, uz ovaj trik naših baka to se sigurno neće desiti. Proklijali krompir ne znači samo da ćete ostati bez ručka, već ukazuje na povećan nivo solanina, sastojka koji je prirodno namenjen za odbijanje štetočina, ali potencijalno štetan ako se konzumira u velikim količinama.

krompir

Shutterstock

 

Čuvajte ga sa jabukama

Klijanje krompira može lako da se spreči. Naše bake su koristile prirodne načine za sve, pa i za to. Šta su stavljale u krompir? Jabuke. One ispuštaju gas etilen - prirodni biljni hormon koji usporava proces zrenja i nicanja krompira. Stavite krompir u pletenu korpu zajedno sa nekoliko jabuka i značajno ćete mu produžiti rok trajanja.

Ne stavljajte krompir u frižider

Važno je čuvati krompir na hladnom i suvom mestu, ali izbegavajte frižider. Hladno i vlažno okruženje može ubrzati kvarenje umesto da ga spreči, kako to mislimo. Ako primetite da se stvara nekoliko klica, odmah ih isecite i upotrebite krompir. Velika količina klica može da znači da ga treba baciti. Pre pripreme, krompir nemojte da perete jer vlaga podstiče stvaranje klica.

Komentari (0)
Loading