Ljiljan u saksiji: Simbol je ljubavi i nežnosti, uz malo truda uživaćete u njegovim božanstvenim cvetovima

Vesti 20.05.2024 15:28 0

Ljiljan se uglavnom gaji u dvorištu, ali se sve češće zbog svoje lepote i gracioznosti uzgaja i kao sobna biljka.

ljiljan

Shutterstock

U našem narodu je ljiljan poznat i kao bogorodičin cvet, a često se naziva i krinom. Može se veoma uspešno gajiti u saksiji i za to je potrebno malo veštine i truda. Ljiljan u saksiji može biti u svim bojama. Naraste od 30 do 80 centimetara. Uz pravilnu negu, ljiljan u saksiji će vam svakog proleća podariti bujne i lepe cvetove opojnog mirisa.

Presađivanje

Saksija za ljiljan treba da bude prečnika do 15 cm ili više u zavisnosti od veličine lukovice sa drenažnim rupama. Možete je dezinfikovati alkoholom pre presađivanja. Stavite zemlju, ubacite lukovicu ne pritiskajući je, 7 do 8 cm ispod zemlje. Uvek sadite jednu lukovicu po saksiji.

ljiljan

Shutterstock

 

Voli svetlost

Ljiljan u saksiji obožava svetlost, pa i direktnu, naročito za vreme cvetanja. Ipak, zaštitite koren biljke od direktne svetlosti. Stavite saksiju na prozor, najbolje južni kako bi celog dana imao dovoljno svetlosti.

Zalivanje

Voli vodu i vlažno zemljište, naročito u periodu cvetanja, pa ga treba svakog dana po malo zaliti odstajalom vodom bar jedan dan. Zemljište treba da bude vlažno, ali ne previše blatnjavo jer se može oštetiti koren biljke.

Prihrana

Ljiljan će bujnije cvetati ako ga redovno prihranjujete od proleća do zime tečnim đubrivom. Kada cvet uvene obavezno ga odsecite kao i stabljike, kako biste ga pripremili za sledeće cvetanje. Nemojte nikad kvasiti listove i cvetove da ne bi došlo do razvoja bolesti poput gljivica.

Komentari (0)
Loading