Najlepše cveće za terasu: Raskošna lepotica koja privlači poglede, lako se neguje, a cvetaće sve do jeseni!

Vesti 28.04.2024 11:16 0

Jedna je od najlepših cvetova za terase, pada u krošnjama, a može se gajiti i u žbunovima.

cveće

Shutterstock

Petunija ili surfinija cveta od proleća do kasne jeseni. Postoje viseće vrste, koje raskošno padaju i one koje rastu u žbunovima. Ljubičaste, bele, crvene, roze, plave... S ravnim, talasastim ili reckavim ivicama na laticama – kombinacija je bezbroj, a za koju god da se odlučite, svojim će raskošnim krošnjama ukrašavati vašu terasu do jeseni.

Voli prostor

Petunija najbolje uspeva na sunčanom mestu zaštićenom od vetra. Kupite zemlju namenjenu za ovo cveće. Na dno saksije ili žardinjere stavite izlomljene komadiće cigle ili zemljane saksije, a na to zemlju. Jednoj sadnici treba oko 20 cm širine i oko 18 cm dubine. Brzo rastu i potrebno im je dovoljno prostora da se rašire. Čim je presadite, obilno je zalijte.

cveće

Shutterstock

 

Mora da bude na suncu

Stavite petunije na mesto gde će imati najmanje šest sati dnevno direktne sunčeve svetlosti. Petunije vole sunce i ukoliko budu bile izložene sunčevoj svetlosti, onda će dobiti više cvetova i imaće bogatu krošnju.

Zalivajte redovno

Jednom nedeljno ih treba zalivati, tako da navlažite gornjih 15 cm zemlje. Izbegavajte zalivanje iznad biljke jer to može smanjiti broj cvetanja. Voda treba da odstoji na sobnoj temperaturi. Pri zalivanju pazite da voda ne dotiče latice i listove, kako ne bi istruleli. Ne smeju ni da kisnu iz istog razloga.

cveće

Shutterstock

 

Skidajte uvele cvetove

Budući da petunija cveta celog leta, potrebno je uklanjati oštećene ili uvele cvetove. Odsecite cvetove nakon što uvenu ili precvetaju da biste podstakli dalje formiranje pupoljaka.

Komentari (0)
Loading