Pohovani sladoled je prekriven krskavim testom i premazom jer se prži u vrelom ulju, a testo i premaz će zaštititi njegovu strukturu koja je hladna i osvežavajuća. Ovo je ukusna kombinacija krema, hrskavog preliva i osvežavajućeg slatkog ukusa koji obožavaju sladokusci širom sveta!
Neki kažu da je pohovani sladoled prvi put predstavljen tokom 19. veka na svetskom sajmu u Čikagu, dok se drugi kunu da je poslastica došla iz Kine i da su nam zapravo kineski kuvari otrikili ovu slatku đakoniji i prušitili užitak našim čulima.
Ovaj put vam dajemo originalni kineski recept za pohovani sladoled:
Tajna pohovanog sladoleda je u stvaranju guste prevlake preko samog smrznutog sladoleda, tako da ona može da se isprži i postane tvrda. Ovo se ne postiže samo uz žitarice i kokos, već uz belance i još nekoliko tajni starih kineskih kuvara.
Potrebni sastojci:
1l sladoleda od vanile (kupovnog ili pravljenog)
1 šolja kokosa u prahu
4 kašičice mlevenog cimeta
3 belanca
2 kašike šećera
Med ili čokoladni preliv (topljena čokolada)
Način pripreme:
- Već pripremljene kugle sladoleda lepo formirajte u loptast oblik i stavite ih u zamrzivač da se u potpunosti stegnu.
- U jednoj posudi izmešajte praškaste sastojke: kukuruzne pahuljice, kokos u prahu i mleveni cimet.
- Zatim, smrznute kuglice sladoleda izvadite iz frižidera, uvaljajte dobro u smesu od mrvica, zatim ih vratite u pleh i ponovo zamrznite na 30 minuta.
- Dok je sladoled u zamrzivaču, u posebnu činiju ubacite tri belanceta i razmutite ih viljuškom.
- Kuglice uvaljajte u belanca a zatim ponovo u praškastu smesu, vrativši u zamrzivač na dodatnih sat vremena.
- U šerpi sa debljim dnom zagrejte ulje i spustite kugle sladoleda, pohujte ih dok ne dobiju zlatno žutu boju. A za ovakvu boju i celokupno prženje potrebno je desetak sekundi. Vodite računa da ne preterate sa prženjem jer će se tako raspasti kugle.
Izvadite ih na tanjir i prelijte topljenom čokoladom ili medom.