Jedan mali sunđer rešiće problem: Evo kako da spasite kućne biljke od "umiranja"

Slobodanka Ćorić Vesti 06.04.2024 07:42 0

Ako novi ili stari listovi otpadaju sa biljke i budu zeleni, smeđi ili žuti boje, zemlja počinje da oseća miris truleži, velike su šanse da se biljka previše zaliva, ali nije sve izgubljeno

Jedan mali sunđer rešiće problem: Evo kako da spasite kućne biljke od "umiranja"

Shutterstock

Preterano zalivanje biljaka jedan je od najčešćih krivaca za njihovo „umiranje“, kažu stručnjaci. Nije uvek lako shvatiti koliko zalivati koje cveće, ali stručnjak za baštu Alfred Palomares ima jednostavno i jeftino rešenje.

„Da bi biljka lepo ’radila’, ključno je da tačno razumete kakvu negu treba da joj pružite, koliko da je zalivate, ali i da joj obezbedite dobru drenažu“, kaže Palomares.

Njegov savet za one koji nisu mnogo iskusni u nezi cveća je da obrate pažnju na znake truleži korena, koja je posledica preteranog zalivanja: „Ako novi ili stari listovi otpadaju sa biljke i budu zeleni, smeđi ili žuti boje, zemlja počinje da oseća miris truleži, velike su šanse da se biljka previše zaliva“. Ako se to dogodi, nije sve izgubljeno, običan sunđer bi mogao spasiti dan! Savet ovog stručnjaka za baštu je da stavite sunđer za sudove na dno saksije kako biste sačuvali biljku čije je korenje počelo da truli.

Dakle, pažljivo izvadite biljku iz saksije, prolijte višak vode ako je ima, stavite sunđer na dno, pa na vrh zemlju i ponovo posadite biljku. Stručnjak objašnjava da će sunđer spasiti dan tako što će apsorbovati višak vode i obezbediti više vazduha da cirkuliše oko lonca.

Palomares savetuje da obratite pažnju na veličinu sunđera koji kupujete, jer ako je saksija velika, a sunđer mali, koren može na kraju da izraste oko i kroz sunđer. Naravno, sunđer uvek možete iseći i oblikovati prema loncu.

Komentari (0)
Loading